Turisti sú odrezaní od Vrátnej doliny, pomôcť má aj zbierka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Búrky na Slovensku za sebou zanechali dramatickú spúšť
Pracovníci cestných stavieb opravujú poškodenú vozovku vo Vrátnej doline v dôsledku silnej búrky. Terchová, 22. júl 2014. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 12. augusta (WEBNOVINY) – Časť Vrátnej doliny, ktorú v júli po prietrži mračien na viacerých miestach poškodila prívalová voda, je pre turistov stále neprístupná.

„Cesta do Štefanovej a na Starý dvor je prístupná návštevníkom aj verejnej doprave. Cesta od Starého dvora k chate Vrátna je pre pokračujúce zabezpečovacie práce uzavretá,“ povedal agentúre SITA predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár (Smer-SD).

Obrazom: Vo Vrátnej bojovali so škodami, vojaci osadili most

Obnova Vrátnej doliny potrvá podľa Blanára aspoň dva až tri mesiace. Jediná prístupová cesta do doliny totiž na niekoľkých úsekoch úplne zmizla z povrchu, treba tiež odstrániť desaťtisíce kubíkov naplavenín zeminy a kamenia.

„Rovnako je potrebné vrátiť koryto potoka Varínka na svoje miesto a zabezpečiť jeho brehy pred vyliatím,“ tvrdí žilinský župan. Ako dodal, podľa geológov sa zosuvy v prípade veľkých prívalových dažďov nedajú vylúčiť ani v budúcnosti. Nemali by však už byť také mohutné ako tie z júla tohto roku.

Prívalový dážď a rozbúrený potok Varínka v pondelok 21. júla na viacerých miestach podmyli jedinú prístupovú cestu do Vrátnej doliny, voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s hlinou a skalami zmietla aj päťdesiat zaparkovaných áut. Dolnú stanicu kabínkovej lanovky na Chleb zasypali nánosy kameňov.

Video: Vrátna dolina po smršti

Horská chata Vrátna zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah. Desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni Malej Fatry. Záchranárom sa ešte v ten deň v neskorých večerných hodinách podarilo z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chlebu evakuovať 122 ľudí.

Živelná pohroma si nevyžiadala žiadne úrazy ani obete. Na odstraňovanie následkov prudkého prívalového dažďa, ktorý zasiahol Terchovú a Vrátnu dolinu, vláda na mimoriadnom rokovaní vyčlenila 3,06 milióna eur zo svojej rezervy.

Ministerstvo spustilo zbierku pre Vrátnu

Ministerstvo vnútra schválilo zbierku, ktorú organizuje Združenie turizmu Terchová pod názvom Obnova Vrátnej. Ako povedal v utorok pre agentúru SITA šéf združenia Jozef Mičo, všetky finančné prostriedky budú použité do posledného centu na opravu a obnovu turistických chodníkov a následne budú zúčtované a zverejnené.

„Za získané peniaze chceme opraviť najpostihnutejšie a najnavštevovanejšie turistické chodníky,“ povedal Mičo. Dobrovoľné peňažné príspevky je možné zasielať na číslo účtu IBAN: SK 4409000000005060167462, SWIFT: GIBASKBX v Slovenskej sporiteľni.

Dobrovoľnú zbierku vyhlásila v júli aj obec Terchová. Výťažok z nej má byť použitý na finančnú pomoc osobám postihnutým následkami povodne z 21. júla a tiež na odstraňovanie škôd na majetku obce následkom povodne.

Dobrovoľná zbierka má zriadený transparentný účet, na ktorom je možné sledovať aktuálne vyzbieranú sumu peňazí. Záujemcovia môžu prispieť vkladom alebo prevodom na účet IBAN: SK9309000000005060069774 alebo vkladom do označenej pokladničky v terchovskom kostole Sv. Cyrila a Metoda do 20. augusta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj Blanár