K viere sa hlási stále menej Slovákov, ukázalo sčítanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Svätý_štefan, vianoce, kostol
Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 12. augusta (WEBNOVINY) – Na Slovensku žije viac ľudí bez vyznania, ako ukázalo sčítanie obyvateľov v roku 2011.

Kým podľa výsledkov sčítania je bez vyznania 13,4 percenta Slovákov, výskum Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) s názvom Demokratickosť a občania na Slovensku hovorí až o 21,88 percenta.

Odpovedalo cez tisíc obyvateľov

„Náš výskum je presnejší, lebo sa nám podarilo znížiť počet tých, ktorí povedali, že nevedia alebo boli nezistení,“ povedal na pondelkovej tlačovej besede šéf výskumu sociológ Miroslav Tížik.

Z výsledkov sčítania vyplýva, že 10,6 percenta obyvateľov nevedelo alebo neodpovedalo na otázku, k akému náboženskému vyznaniu sa hlásia. Sociologický výskum znížil toto číslo na 1,42 percenta. Výskum sa konal od 29. mája do 8. júna na vzorke 1215 respondentov, dáta zbierala a spracovala agentúra Focus.

Štvrtina Slovákov nechodí do kostola

Počas prieskumu tiež zisťovali, ako často sa respondenti zúčastňujú na náboženských obradoch, napríklad na omšiach či bohoslužbách. V porovnaní s podielom prihlásených k nejakému náboženskému vyznaniu (76,7 percenta) je podľa Miroslava Tížika vidieť, že pravidelne, teda aspoň raz mesačne a viac, chodí do kostola len 40,5 percenta opýtaných.

Štvrtina (25,2 percenta) nechodí do kostola nikdy. Respondentov sa tiež pýtali, či sú členmi cirkvi či náboženskej skupiny alebo sa nejako podieľajú na ich aktivitách. Za aktívnych členov sa považujú 8,86 percenta opýtaných, 12,2 percenta sa považuje za pasívnych členov. Najviac účastníkov prieskumu – 73,5 percenta o sebe tvrdí, že nie sú členovia a ani sa nijako nepodieľajú na aktivitách cirkví.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia