Vieme, ktorú časť Tatier navštevujú turisti najradšej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vysoké Tatry
Foto: Archívne SITA/Nina Bednáriková

POPRAD 17. augusta (WEBNOVINY) – Najnavštevovanejšou lokalitou v Tatranskom národnom parku je Hrebienok. V jednom dni tu bolo viac ako 4400 turistov. Potvrdilo to tohtoročné spočítavanie turistov, ktoré Štátne lesy TANAP vykonali v spolupráci so Správou TANAP počas uplynulej soboty.

Obrazom: Vysoké Tatry lahodia oku

V deň spočítania navštívilo vysokohorské prostredie národného parku viac ako 24 100 turistov, informoval vedúci Odboru prác celospoločenského významu Štátnych lesov TANAP Ján Marhefka. Najviac návštevníkov pochádza zo Slovenska. Zo zahraničných sú to Poliaci, Česi, Maďari, Angličania a Nemci.

Obľube sa teší aj Popradské pleso

Tradične početne navštevované je aj Popradské pleso, kde prišlo v tento deň takmer 4000 turistov, Solisko, kde bolo viac ako 1500 turistov a Skalnaté pleso, kde sa zväčša lanovkou vyviezlo takmer 3350 turistov. V Západných Tatrách bolo tento rok najviac, až takmer 1600 turistov, v Roháčskej doline na Zverovke. Najmenej, iba 39 turistov počas spočítania prišlo do Kôprovej doliny. Na Kriváň vyšlo 550 a na vrchol Rysov 1111 turistov.

„Údaje zistené počas každoročného spočítavania turistov nám slúžia najmä na zistenie zaťaženosti územia. Na základe takto zistených skutočností potom preferujeme údržbu tých značkovaných chodníkov, ktoré turistická verejnosť najviac využíva,“ dodal Marhefka.

Návštevnosť musia mapovať

Pravidelné sledovanie návštevnosti územia Tatranského národného parku má aj ďalší dôvod. „Ak by na najnavštevovanejších miestach dochádzalo k poškodzovaniu prírodného prostredia a k následnej erózii, museli by sme vstup do týchto lokalít regulovať, a to napríklad uzavretím turistického chodníka na čas potrebný na regeneráciu poškodenej vegetácie,“ povedal Marhefka.

O dočasnej uzávere turistického značkovaného chodníka rozhoduje obvodný úrad v sídle kraja na podnet Štátnych lesov TANAP alebo Správy TANAP.

Štátne lesy TANAP ešte aj ako bývalá Správa TANAP spočítavajú návštevníkov národného parku od roku 1972. Hoci početnosť turistov vo vysokohorskom prostredí podmieňuje počasie, doteraz najviac, až 26 520 turistov, napočítali v roku 1981.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia