Juraj Droba sa do SaS nevráti, ich predstavy sa rozchádzajú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Juraj Droba
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

VBRATISLAVA 12. augusta (WEBNOVINY) – SaS sa nedohodla na užšej spolupráci s jej bývalým poslancom Národnej rady SR Jurajom Drobom. V utorok to oznámil na tlačovej besede predseda SaS Richard Sulík s tým, že počas leta prebiehali medzi SaS a Drobom neformálne rozhovory, ale k dohode nedospeli. „Dávame prednosť štandardnej spolupráci,“ povedal Sulík.

Odlišné predstavy o budúcnosti

V pondelok sa možným návratom Drobu zaoberala Republiková rada SaS. Na rokovanie prišiel aj on. „Rozhovor na Republikovej rade bol veľmi otvorený. Dohodli sme sa, že budeme spolupracovať tak ako doteraz,“ povedal Sulík. Podľa neho poslanci za SaS spolupracujú pri rôznych témach s rôznymi opozičnými poslancami.

Droba v utorok pre agentúru SITA povedal, že jeho predstavy o budúcnosti liberálnej politiky na Slovensku sa rozchádzajú s predstavami SaS. „Preto sme sa nedohodli na užšej spolupráci,“ uviedol. Droba je však presvedčený, že liberáli budú podporovať jeho legislatívne návrhy a dvere v oblasti spolupráce pri tvorbe zákonov zostávajú aj z jeho strany otvorené.

Zo SaS odišli viacerí

Droba odišiel z SaS v apríli 2013 spolu s ďalšími štyrmi poslancami Jozefom Kollárom, Jurajom Miškovom, Danielom Krajcerom a Martinom Chrenom. O dva mesiace na to vstúpili do NOVA, ktorej je Droba dodnes členom. Droba pôsobil v Liberálnej frakcii NOVA, ktorá v júni na návrh predsedu hnutia Daniela Lipšica zanikla.

Liberáli, ktorí prišli do NOVA, najskôr vystúpili zo strany SaS 16. apríla 2013. Vtedy zo SaS vystúpilo päť poslancov NR SR a približne 75 členov. Zo SaS odišli poslanci Jozef Kollár, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba. Všetci zároveň vystúpili z poslaneckého klubu SaS. Následne oznámili, že zakladajú liberálnu platformu Liberálna dohoda, ktorá mala fungovať ako občianske združenie. Piati poslanci potom 25. mája vstúpili do strany Daniela Lipšica NOVA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel KrajcerJozef KollárJuraj DrobaJuraj MiškovMartin ChrenRichard Sulík
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita