Súdna rada nebude voliť sudcu do EÚ, ako určil Harabin

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Unia
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 14. augusta (WEBNOVINY) – Súdna rada nebude voliť nového slovenského sudcu Súdneho dvora Európskej únie v pôvodnom termíne 28. augusta, ako ho vyhlásil bývalý predseda rady Štefan Harabin.

Tento termín zrušil podpredseda súdnej rady Ján Vanko, ktorý radu aktuálne vedie. „Z dôvodu ospravedlnenej neúčasti väčšiny členov Súdnej rady Slovenskej republiky by nebola súdna rada uznášaniaschopná,“ uviedla vedúca Kancelárie Súdnej rady SR Anna Žatková na webstránke rady. Nový termín voľby určia na zasadnutí rady 16. septembra, keď má rada voliť nového predsedu najvyššieho súdu.

O post zabojujú dvaja kandidáti

Za sudcu Súdneho dvora Európskej únie za Slovensko kandiduje bývalý predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák a súčasný sudca Súdneho dvora EÚ Daniel Šváby. Mazák teraz pôsobí aj ako poradca prezidenta Andreja Kisku. Do voľby kandidáta na sudcu Súdneho dvora EÚ ho navrhol člen súdnej rady Ján Klučka, ktorého spolu s dvoma ďalšími novými členmi v júni do rady vymenoval prezident Kiska. Daniela Švábyho navrhol minister spravodlivosti Tomáš Borec. Kandidáta, ktorého zvolí súdna rada, by mala odobriť vláda, potom poradný výbor EÚ a napokon zástupcovia členských krajín Únie.

Ján Mazák od roku 1993 päť rokov pôsobil ako poradca ústavného súdu. Potom bol dva roky vo funkcii štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti a podpredsedu Legislatívnej rady vlády SR. V roku 2000 sa vrátil na ústavný súd ako jeho sudca a neskôr predseda. Mazák sa v roku 2006 stal generálnym advokátom na Európskom súdnom dvore v Luxemburgu a v roku 2011 prvým generálnym advokátom premenovaného Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu.

Advokáti musia konať nestranne

Úlohou advokátov na tomto súde je predkladať stanoviská k prípadom predloženým Súdnemu dvoru. Advokáti musia konať verejne a nestranne. Mazák od roku 2007 pôsobí ako profesor občianskeho a európskeho práva, aj riaditeľ Ústavu európskeho práva na Právnickej fakulte UPJŠ v Košiciach. Bol aj členom Benátskej komisie (Európskej komisie pre demokraciu prostredníctvom práva) a Európskej spoločnosti verejného práva.

Od 7. októbra 2009 pôsobí ako sudca Súdneho dvora EÚ za Slovensko spomínaný Daniel Šváby, jeho funkčné obdobie sa skončí v októbri 2015.

Súdny dvor poskytuje výklad právnych predpisov EÚ, aby sa zabezpečilo ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských štátoch EÚ. Takisto rozhoduje právne spory medzi vládami členských štátov a inštitúciami EÚ. Aj jednotlivci, spoločnosti alebo organizácie sa môžu obrátiť na súd so žalobou, keď majú pocit, že inštitúcia EÚ porušila ich práva. Súdny dvor EÚ sa skladá z 28 sudcov (každý z jedného štátu) a z deviatich generálnych advokátov. Menujú ich po vzájomnej dohode vlád členských štátov a po porade s výborom, ktorý je poverený poskytnutím stanoviska o vhodnosti kandidátov navrhnutých na výkon funkcií. Ich funkčné obdobie trvá šesť rokov, existuje možnosť opätovného vymenovania do tejto funkcie. Členovia Súdneho dvora EÚ sú vyberaní spomedzi osobností, ktoré zaručujú úplnú nezávislosť a vo svojich krajinách spĺňajú podmienky na obsadenie najvyšších sudcovských funkcií alebo sú uznávanými odborníkmi v oblasti práva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján MazákŠtefan HarabinTomáš Borec
Firmy a inštitúcie ECJ Európsky súdny dvorSúdna rada SR