Školy by mohli na prevádzke budov ušetriť tisíce eur ročne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Maturity ziaci skola ucitel
Foto: ilustračné, SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 13. augusta (WBN/PR) – Mnohí zriaďovatelia sa v lete pustili do rekonštrukcií priestorov škôl. Nie všade sa však stavebné práce prejavia aj na znížení nákladov na prevádzku budov. Ak by sa pri modernizácii škôl využili poznatky z riadenia budov, úspory by mohli byť výraznejšie. Podľa odhadov je možné monitoringom a následným riadením znížiť náklady na energie o 2 až 8 %.

Naše skúsenosti ukazujú, že zavedenie efektívneho merania energií a inštalácia monitorovacích systémov prináša okamžité úspory energie vo výške 2 až 8 %. To pri dnešných prevádzkových nákladoch nie je zanedbateľné číslo,“ pripomína Peter Dzurko, špecialista Schneider Electric. Takéto úspory by sa dali zaviesť aj pri prevádzke školských zariadení.

Nevyhnutným predpokladom zmeny, je prehľad o aktuálnej energetickej spotrebe a následné riadenie vykurovania, chladenia a osvetlenia. „Dnes sú už v mnohých školských budovách napríklad merače tepla. Vyspelé riadiace systémy dokážu tieto údaje zberať a následne vyhodnocovať, čím sa vytvára predpoklad na prijatie opatrení vedúcich k úsporám,“ pripomína Peter Dzurko. Dostupné informácie tiež umožňujú pohotovejšie zareagovať v prípade porúch a rýchlejšie a lacnejšie riešiť havarijné stavy.

Inšpirácia v zahraničí

Školský úrad v americkom Utahu sa rozhodol sledovať spotrebu školských zariadení vo svojej pôsobnosti. V priebehu troch týždňov nasadil systém SmartStructure® od spoločnosti Schneider Electric, ktorý integruje informácie z viac ako 400 budov. Školský úrad tak monitoruje spotrebu energií z takmer 93 000 štvorcových metrov plochy budov. Centralizovaný systém poskytuje celkový pohľad na energetickú spotrebu budov a prináša významné úspory vďaka optimalizácii využívania energií.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Schneider Electric