Smer nechce zmenu financovania cirkví, tvrdí Daniel Krajcer

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Knaz cirkev kríž
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 14. augusta (WEBNOVINY) – Smer-SD podľa poslanca NR SR Daniela Krajcera žiadnu zmenu financovania cirkví nechce. Ako povedal Krajcer v stredu v rozhovore pre agentúru SITA, Smer-SD predvádza len mimikry, ktoré sú reakciou na prieskumy verejnej mienky.

Krajcer pred letom predstavil asignačný model financovania cirkví. Podľa neho cirkvi sú pripravené o ňom rokovať. Krajcer chce zorganizovať takéto rokovania v septembri. „Malo by ísť o expertné rokovania,“ povedal s tým, že na rokovaniach budú prítomní aj zástupcovia tretieho sektora a strán, ktoré sú ochotné podporiť nový model financovania cirkvi.

Vláda zmenu financovania nemá v programe

Podľa hovorcu ministerstva kultúry Jozefa Bednára si súčasná vláda nedala do programu zmenu financovania cirkví, ale odbornú diskusiu, ktorej výsledkom má byť predloženie viacerých alternatívnych foriem ich ďalšieho financovania na Slovensku.

„K funkčnej zmene financovania cirkví však môže dôjsť len po vzájomnej dohode s cirkvami,“ povedal Bednár v stredu pre agentúru SITA. Krajcerovi sa však tento postoj nepáči. „Ministerstvo kultúry chce len diskutovať, ale nemá ambíciu súčasné financovanie cirkví meniť,“ povedal Krajcer.

Úplná odluka cirkví od štátu nie je podľa Bednára možná vzhľadom na platnosť tzv. Vatikánskej zmluvy, ktorá bola podpísaná ešte za prvej vlády Mikuláša Dzurindu. „Pokiaľ je Vatikánske zmluva platná, štát musí nejakým spôsobom riešiť financovanie registrovaných cirkví na Slovensku,“ uviedol Bednár.

S ambíciou prišla Lipšicova NOVA

Podľa Krajcera (NOVA) však základná zmluva so Svätou stolicou práve naopak, zmene financovania nebráni, ale ju predpokladá. „Má sa uzavrieť čiastková zmluva, ktorá to bude upravovať,“ konštatoval Krajcer, podľa ktorého novej úprave financovania cirkví bráni registrované partnerstvo medzi Smerom-SD a KDH, ktoré má vyústiť do ďalšej spolupráce.

NOVA v máji prišla s ambíciou otvoriť diskusiu o modeli nezávislého financovania cirkví a občianskej spoločnosti. NOVA prichádza s návrhom, aby každý daňovník mohol poukázať jedno percento zo svojho daňového základu cirkvám a organizáciám tretieho sektora podľa vlastného uváženia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel Krajcer
Firmy a inštitúcie NOVA Nová väčšina