Búrka nešetrila Slovákov, stromy padli na auto aj domy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Búrky na Slovensku za sebou zanechali spúšť
Situácia v Žiline po pondelňajšej búrke a silnom daždi. Žilina, 21. júl 2014. Foto: Facebook.com/radiosever.sk

NITRA/BANSKÁ BYSTRICA/ŽILINA 14. augusta (WEBNOVINY) – Nočná búrka, ktorá sa prehnala Novými Zámkami, lámala stromy a zdvihla aj hladinu rieky Nitra. Najväčší problém spôsobil zlomený strom na Cyrilometodskej ulici.

„Strom spadol na bytový dom a hasiči ho museli spíliť, našťastie nikto nebol zranený,“ informoval zástupca náčelníka Mestskej polície v Nových Zámkoch Jozef Tököly.

Hladiny riek stúpali

Ako ďalej uviedol, niekoľko stromov vietor zlomil aj na cintoríne a silný dážď spôsobil aj zvýšenie hladiny rieky Nitra. „To je však už takmer pravidlom, že most v smere od Nitry, ktorý je položený nižšie, je pri väčších prívalových dažďoch pod vodou, rannú dopravu to však výraznejšie neobmedzilo,“ dodal Tököly.

Spolu 19 výjazdov mali v súvislosti s večernými a nočnými búrkami a silným vetrom hasiči v Banskobystrickom kraji. Informoval o tom ich hovorca Erik Piater s tým, že išlo hlavne o odstraňovanie stromov spadnutých na komunikácie, ale aj spadnutý vysielač telekomunikačného operátora na bytovke v Banskej Bystrici a odtrhnutú závoru na železničnom priecestí v Lučenci.

Zasahovali desiatky hasičov

Zranený nebol nikto. „Zasahovalo 61 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a bolo nasadených 19 kusov hasičskej techniky,“ uviedol Piater.

Najviac – štyrikrát zasahovali príslušníci okresných riaditeľstiev hasičského zboru Banská Bystrica a Žiar nad Hronom, trikrát zasahovali príslušníci okresných riaditeľstiev v Brezne a Zvolene.

Počasie zúrilo aj v Žilinskom kraji

Hasiči odstraňovali popadané stromy po celom Žilinskom kraji. Od stredy večera do štvrtka rána zasahovali v súvislosti s počasím 11-krát. Ako agentúru SITA ďalej informovala žilinská krajská hovorkyňa hasičov Miroslava Ondrichová, päťkrát vyrážali na pomoc hasiči na Liptove, trikrát v Turci, dvakrát na Orave a jeden výjazd zaznamenali na Kysuciach.

„Hasiči odstraňovali spadnuté stromy prevažne z cestných komunikácií, ale stromy popadali aj na telekomunikačné a elektrické vedenie, osobný automobil a strechu rodinného domu. Celkom zasahovalo 32 hasičov a bolo nasadených 13 kusov hasičskej techniky,“ dodala Ondrichová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať