Korupcia sa u nás trestá len výnimočne, tvrdí Transparency

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 17. augusta (WEBNOVINY) – Korupcia je na Slovensku takmer beztrestná, tvrdí na základe svojej analýzy Transparency International Slovensko.

„Naše zistenia sú alarmujúce. Zistili sme, že za rok súdy potrestajú páchateľov za úplatky v priemere za 120-tisíc eur, hoci podľa odhadov o ich výskyte sú tisícnásobne vyššie,“ povedal šéf slovenskej pobočky Transparency Gabriel Šípoš. V mimovládke skúmali rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu vo veciach korupcie za posledné dva roky. Prešli 239 rozsudkov.

Polovica trestaných úplatkov je do 20 eur

Z analýzy Transparency vyplýva, že približne polovica z potrestanej korupcie sú malé úplatky do 20 eur. Druhý problém vidí Šípoš v tom, že jedna štvrtina prípadov je pojednávaná na súdoch, kde môže prísť verejnosť a vypočuť si odôvodnenie trestu ako aj dôkazy. Zvyšné prípady bývajú uzavreté trestným rozkazom alebo dohodou o vine a treste.

Tím Transparency tiež zistil, že štátni funkcionári sú štyrikrát častejšie oslobodzovaní ako bežní občania. „Súdy častejšie trestali tých, ktorí podplácali než tých, ktorí úplatok prijímali,“ vravel Šípoš. Samuel Spáč z Transparency informoval, že väčšina úplatkov je vo finančnej podobe.

Medzi potrestanými úplatkami však bola aj ponuka nábytku, alkohol či pizza. Na Slovensku sa úplatky dávajú najmä pri kontakte s lekármi či úradmi. „Ide o drobné záležitosti, ako je potvrdenie o práceneschopnosti na základe fiktívnej diagnózy,“ hovoril Spáč.

Za zmenu výpovede padol najvyšší trest

Súdy trestali tieto prípady väčšinou ročnou podmienkou či peňažným trestom. Najvyšší potrestaný úplatok bol 50-tisíc eur za zmenu svedeckej výpovede v trestnom konaní. Vinník dostal tri roky a osem mesiacov, avšak v súbehu s trestom za nelegálne držanie zbrane.

Päť percent zo skúmaných prípadov bola korupcia so závažným spoločenským dosahom, ako sú tendre, eurofondy či voľby. Vyššie úplatky a spoločensky škodlivejšie úplatky nevedú k vyšším trestom, konštatuje Katarína Hukelová z Transparency.

Minimum trestaných je z radov politikov

Organizácia tiež zistila, že tri štvrtiny obžalovaných pri korupcii sú bežní občania, len minimum tvoria štátni zamestnanci. Najčastejším trestným činom je podplácanie, prijímanie úplatku sa trestá zriedkavejšie a 15 percent obžalovaných z prijímania úplatku je oslobodených.

Podľa Transparency existuje aj neproporcionalita medzi trestami, pričom kľúčové pri rozhodovaní o podmienečnom alebo nepodmienečnom treste je priznanie.

Hukelová spomínala prípad potravinového inšpektora, ktorý si vypýtal ako úplatok desať kíl jasmínovej ryže, kešu oriešky a náboje. K činu sa nepriznal a dostal päťročný trest. Na druhej strane, inšpektor práce sa priznal k žiadaniu 500-eurového úplatku, uzavrel dohodu o vine a treste a dostal podmienku s peňažným trestom.

Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

Úrad argumentuje číslami

Úrad špeciálnej prokuratúry koná v každej korupčnej veci, reaguje na vyhlásenia Transparency Úrad špeciálnej prokuratúry. „Ku každej trestnej veci, o ktorej sa prokurátor dozvie, pristupuje s rovnakou vážnosťou,“ uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

Dodala, že korupcia je špecifický trestný čin a jej latentnosť je obrovská. „Korupčnú protiprávnu činnosť nie je jednoduché objasniť a keď sa to neurobí v okamihu odovzdávania peňazí, je ťažké ju dokázať,“ napísala.

Ministerstvo vnútra tvrdí, že polícia na prípadoch korupcie pracuje, o čom svedčia rezortné štatistiky. V roku 2012 riešili 848 prípadov korupcie. V 99 prípadoch bol podaný návrh na podanie obžaloby. Obvinených bolo 103 osôb. „Vlani to bolo 576 prípadov, vyšetrovateľ podal návrh na podanie obžaloby v 58 prípadoch. Obvinených bolo 103 osôb,“ uviedol tlačový odbor rezortu vnútra.

Obvinených z korupcie bolo v tomto roku zatiaľ 83 osôb. „Dokopy žiadali úplatky v hodnote takmer 800-tisíc eur, pri trestných činoch podplácania išlo o sumu 435-tisíc eur,“ doplnilo ministerstvo s tým, že polícia riešila aj korupciu na najvyšších miestach, medzi obvinenými je napríklad rektor Akadémie policajného zboru či podpredseda Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gabriel Šípoš
Firmy a inštitúcie TIS Transparency International Slovensko