Viac ako 60 percent Slovákov by uvítalo, aby sa kňazi ženili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Knaz cirkev kríž
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 15. augusta (WEBNOVINY) – Kňazi by nemali žiť v celibáte, ale malo by im byť dovolené ženiť sa.

Podľa výskumu Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) s názvom Demokratickosť a občania na Slovensku si to myslí väčšina opýtaných Slovákov – 62 percent. Naopak, celibát pre kňazov chce 18,4 percenta respondentov.

Evanjelici sú častejšie za sobáše

Sociológ a autor výskumu Milan Zeman tvrdí, že najvyššiu mieru súhlasu v tejto otázke prejavujú prihlásení k evanjelickej cirkvi (87 percent zo všetkých evanjelikov), gréckokatolíci (84 percent), prihlásení k malým náboženstvám (81 percent), ale aj rímski katolíci (58 percent z prihlásených). „Teda aj v katolíckej cirkvi, v ktorej je toto problematická téma, je viac ako polovica z oslovených katolíkov za túto možnosť,“ hovorí Zeman.

Rovná tretina opýtaných je za to, aby mohli byť ženy vysvätené za kňaza, vyplýva ďalej z výsledkov prieskumu. Proti je 39,4 percenta respondentov.

„Medzi tými, ktorí s týmto nesúhlasia, sú najmä prihlásení k rímskokatolíckej cirkvi, spomedzi ktorých s touto možnosťou nesúhlasí vyše 47 percent (ale takmer 30 percent čiastočne alebo úplne súhlasí) a gréckokatolíci, spomedzi ktorých viac alebo menej nesúhlasí asi 31 percent,“ poznamenal Zeman.

S vysvätením žien súhlasia najmä evanjelici

Najvyšší súhlas s touto otázkou je naopak u evanjelikov (viac alebo čiastočne súhlasí 67 percent), ale napriek dlhoročnej praxi vysväcovania žien v tejto cirkvi nesúhlasí s takouto možnosťou takmer 20 percent spomedzi evanjelikov.

Výskum s názvom Demokratickosť a občania na Slovensku sa konal od 29. mája do 8. júna na vzorke 1215 respondentov, dáta zbierala a spracovala agentúra Focus. Na projekte spolupracujú Sociologický ústav SAV, Ústav politických vied SAV a Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia