Údajný objednávateľ bitky Jána Dobroviča začal vypovedať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Justicia, sudy, kladivko
Foto: SITA/AP

PREŠOV 15. augusta (WEBNOVINY) – Na hlavnom pojednávaní s obžalovanými z napadnutia a ublíženia na zdraví exnámestníka daňového riaditeľstva Jána Dobroviča nastal v piatok zvrat.

Hlavný podozrivý z objednávky bitky, obžalovaný Milan Ch., začal vypovedať. Navyše vzniesol námietku zaujatosti voči prokurátorke a celému Krajskému súdu v Prešove. Dôvodom majú byť tlaky z najvyšších miest justície. Prokurátorka sa k obvineniu odmietla vyjadriť, pokiaľ nerozhodne generálna prokuratúru.

Obžalovaný Milan Ch. sa priznal k ekonomickej trestnej činnosti, ktorá súvisela so získavaním zabehnutých firiem a fiktívnymi obchodmi za účelom nadmerného odpočtu DPH. Ján Dobrovič z pozície svojej funkcie na daňovom úrade podľa neho zabezpečoval medzinárodné daňové dožiadania a tým vyplatenie nadmerného DPH.

Časť z takto získaných peňazí plynula ľuďom blízkym Dobrovičovi a jeho politickým partnerom. Obžalovaný poprel, že by zosnoval organizovanú zločineckú skupinu, aby zastrašili Dobroviča a podľa jeho výpovede ani sám v tomto smere nijakým spôsobom nekonal. Hovoril však so svojimi obchodnými partnermi, že by ho mali „postrašiť“.

Obžalovaný obvinil vplyvné osoby

Milan Ch. zo závažnej ekonomickej trestnej činnosti obvinil vo svojej výpovedi aj ďalšie vplyvné osoby z prostredia polície a súčasnej vládnej strany. Podľa jeho výpovede bývalé prešovské krajské špičky z ĽS-HZDS a ľudia zo Smeru-SD vrátane krajského predsedu strany, poslanca NR SR a riaditeľa Úradu Prešovského samosprávneho kraja Stanislava Kubánka profitovali z nadmerného odpočtu DPH firiem, v ktorých mal podiel Milan Ch. a jeho obchodní partneri.

Išlo o viac ako desať firiem, v ktorých fiktívne obchodovali so zlatom, obilninami, drevom a ďalšími komoditami. Podľa obžalovaného „forma odmien a úplatkov za fiktívne obchody sa stala predmetom vydierania“. Na návrh obhajoby súd na najbližšom pojednávaní vypočuje ako svedka Jána Dobroviča.

V kauze útoku na bývalého vysokopostaveného funkcionára daniarov už raz padli rozsudky. Prvostupňový súd za zločin ublíženia na zdraví ešte 19. júna 2013 uložil piatim obžalovaným nepodmienečné tresty odňatia slobody v trvaní od dvoch do piatich rokov a dvom obžalovaným určil trest odňatia slobody na 18 mesiacov so skúšobnými lehotami.

Voči rozsudku sa vtedy odvolala prokuratúra a tiež niektorí obžalovaní. Odvolací súd vrátil prípad späť na okresný súd na došetrenie. Prokurátorka navrhla rozšíriť obžalobu o vydieranie, kde obžalovaným hrozia prísnejšie tresty. Pôvodne v kauze bolo osem obžalovaných, jedného z nich, Martina Č. počas procesu pre zdravotné dôvody súd vylúčil na samostatné konanie.

Dobrovič pri útoku utrpel viaceré zranenia

Proces sa začal ešte v lete 2012. Jána Dobroviča prepadli 7. novembra 2009 vo večerných hodinách. Podľa jeho výpovede sa v čase prepadu vracal domov. Auto zaparkoval v garáži a išiel k bráničke vyhodiť do kontajnera odpadky. Tu si všimol v tme zamaskovanú postavu s palicou v ruke. Rozbehol sa k domu, ale pri fontáne sa pošmykol a spadol. Skôr, ako sa postavil, napadli ho dvaja útočníci, ktorí ho bili pravdepodobne železnou tyčou a kopali. Na jeho volanie o pomoc sa ozval sused a útočníci ušli.

Podľa súdneho znalca z odboru medicíny pri útoku poškodený utrpel zlomeninu lakťovej kosti, poranenie temennej oblasti hlavy, pomliaždenie bedrovej oblasti a jedného prsta na ľavej ruke. Poškodený uviedol, že nepozná obžalovaných. Pred útokom ani po ňom ho nikto nekontaktoval a nedostal ani žiadne výhražné telefonáty či listy. Podľa prokuratúry išlo o objednávku bitky, ktorej cieľom malo byť odstavenie šéfa sekcie medzinárodných vzťahov na Daňovom riaditeľstve na tak dlho, aby bez prieťahov boli vybavené niektoré žiadosti o nadmerné vrátenie DPH.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Dobrovič