Sociálny štát nejde proti strednej vrstve, rozohnil sa Blaha

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ludia chodci dav
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 18. augusta (WEBNOVINY) – Na Slovensku sa podľa poslanca NR SR Ľuboša Blahu (Smer-SD) dlhodobo vytvára mýtus, že sociálna demokracia a sociálny štát sú proti strednej triede.

„To je nezmysel. Sociálny štát vzniká vďaka a kvôli strednej triede. Sociálny štát ju potrebuje vytvoriť a udržiavať,“ povedal Blaha v rozhovore pre agentúru SITA.

Stredná trieda podľa neho od sociálneho štátu do veľkej miery závisí, pretože jej umožňuje prístup k zdravotníctvu, či školstvu.

„Ak by ľudia museli platiť každý zákrok v zdravotníctve alebo vzdelanie detí, tak by sa ich príjem stenčil tak, že by boli pracujúci chudobní. Sociálny štát je pre strednú triedu najvýhodnejší. Sociálny štát reálne nepotrebujú len úplne najvyššie príjmové kategórie,“ konštatoval Blaha.

Sociálny štát pre strednú vrstvu znamená podľa Blahu prístup k sociálnym a verejným službám. „Chceme podporovať skvalitňovanie školstva. Prístup k zdravotníctvu bezplatne. Opateru detí. Typický príslušník strednej vrstvy, ktorý zarába 1000 eur, potrebuje bývanie a aby jeho deti mohli byť v škôlke alebo jasliach,“ povedal s tým, že sociálny štát okrem takejto pomoci strednej vrstve vytvára aj formy pomoci nižším vrstvám.

„To je to, čo sa týka minimálnej mzdy, sociálnych dávok. Toto všetko vytvára sociálny štát. Opakujem, jediní, kto sociálny štát nepotrebujú, sú vyššie vrstvy,“ zdôraznil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľuboš Blaha
Firmy a inštitúcie SMER-SD