Arnoldíča vyletelo z hniezda, musí zosilnieť a učí sa loviť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Arnold orol kriklavy
Foto: Spravatanap.sk

POPRAD 20. augusta (WEBNOVINY) – Potomok orlov krikľavých Arnolda a Aničky cez víkend prvýkrát opustil hniezdo a začal sa učiť loviť. „Vo štvrtok sme tu mali silnú búrku a víchricu, obávali sme sa či hniezdo vydrží. Našťastie vydržalo,“ povedal pre SITA riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Arnoldíča musí zosilnieť

Ochranári už niekoľko dní pred vyletením mláďaťa sledovali, ako „Arnoldíča“ poctivo trénuje v hniezde. Deň „D“ prišiel v nedeľu. Na noc sa však mláďa vrátilo do hniezda. Potomok Arnolda a Aničky, asi najslávnejšieho orlieho páru, nedostal podľa Majka meno. „Je to jednoducho Arnoldíča, aj keď pokusy boli,“ uviedol Majko.

V najbližších dňoch bude podľa Majka mláďa poctivo trénovať lietanie a lov. Rodičia budú stále pri ňom a budú ho ešte aj kŕmiť.

Na zosilnenie má Arnoldíča už len mesiac, keďže ochranári predpokladajú, že okolo 15. septembra orly krikľavé začnú púť do zimovísk v Afrike. Vlani sa orol Arnold, z ktorého sa neskôr vykľula orlica Anička, vydal na let do Afriky 19. septembra. Pavol Majko nemá obavy, že by mláďa nezvládlo cestu do Afriky.

Let bude mapovať webstránka

Ochranári nebudú môcť sledovať púť oboch rodičov mláďaťa. Ešte začiatkom mesiaca sa pokúšali odchytiť hlavu rodiny, ich pokusy však neboli úspešné. Vysielačku na chrbte tak bude mať aj tento rok len orlica Anička, jej partner bude letieť bez vysielačky.

„Stále je to pre nás výzva. Radi by sme vedieť, či letia do Afriky spoločne, ako aj to, či zimujú na rovnakom mieste,“ dodal Majko. Arnoldovi sa pokúsia ochranári nasadiť vysielačku na budúci rok. Let orla bude môcť sledovať verejnosť na internetovej stránke Správy Tatranského národného parku podobne ako minulý rok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie TANAP Tatranský národný park