Žiga odsúva pre voľby zákon o odpadoch, tvrdí Zsolt Simon

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Spotrebice pracka skladka odpad
Ružinovčanom odvezú staré spotrebiče zadarmo. Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 19. augusta (WEBNOVINY) – Minister životného prostredia Peter Žiga odsúva prijatie nového zákona o odpadoch pre blížiace sa komunálne voľby.

Myslí si to poslanec a podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon. Reagoval tým na pondelňajšie vyhlásenie ministra, že návrh zákona dá najskôr na pripomienkovanie orgánom Európskej únie, až potom ho predloží na rokovanie vlády.

Oddialenie pre komunálne voľby

„Oddialenie legislatívneho procesu o tri až štyri mesiace, ktoré oznámil po včerajšej tripartite, nie je ničím iným len manévrom ministra a vlády presunúť rozhodnutie o zákone, ktorý ide proti obciam, až po komunálnych voľbách,“ povedal Simon.

„Zrejme sa obávajú, že by si prijatím takéhoto zákona pohnevali mestá a obce a tak radšej počkajú s jeho prijatím po komunálnych voľbách.“ Podľa Simona zákon zvýhodňuje výrobcov a dovozcov výrobkov a naopak škodí obciam a občanom.

Simon sa obáva monopolizácie

„Slovensko ide zaviesť model, ktorý funguje iba v Českej republike a v značne modifikovanom systéme v Belgicku,“ povedal.

„Výsledkom bude silná monopolizácia, ktorá vedie k zvýšeniu cien.“ Podľa Simona v prípade, že združenia zastupujúce výrobcov vyhodnotia spôsob zberu odpadu v nejakej obci ako neefektívny, nebudú povinní obci preplatiť plné náklady za zber. Zvyšok bude musieť doplatiť obec a to sa premietne do zvýšenia poplatkov pre občanov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter ŽigaZsolt Simon
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky