Slovenské ambasády možno dostanú nové autá za štvrť milióna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Limuzina vladne auto
Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) – Slovenské ambasády možno už na budúci rok dostanú nové autá. Ministerstvo zahraničných vecí by do nákupu služobných motorových vozidiel chcelo investovať 250-tisíc eur.

Autá majú cez sedem rokov

Počíta s tým už aj prvý zverejnený návrh rozpočtu na budúci rok. „Ide len o návrh, zatiaľ nie je schválený detailný rozpis nákupu vozidiel pre jednotlivé zastupiteľské úrady Slovenskej republiky,“ povedali agentúre SITA z tlačového odboru rezortu diplomacie.

O potrebe kúpiť nové autá pre diplomatov a zamestnancov našich zastupiteľských úradov v zahraničí hovorilo ministerstvo zahraničných vecí už vlani. Priemerný vek služobných áut bol 7,6 roka.

Takmer tristo vozidiel

„Pri zohľadnení veku, fyzickej a morálnej opotrebovanosti a kritérií efektívnosti ďalšej prevádzky by bolo potrebné obmeniť na zastupiteľských úradoch najmenej 37 vozidiel v celkovej hodnote 1,3 milióna eur,“ povedal minulý rok Peter Susko z tlačového odboru ministerstva zahraničia. Ministerstvo však na takúto obmenu podľa neho nemalo peniaze. Slovensko má v zahraničí približne 90 zastupiteľských úradov, pre ktoré je vyčlenených zhruba 280 motorových vozidiel.

Rezort diplomacie by mal na budúci rok hospodáriť s takmer 120 milión eurami, čo je v porovnaní so schváleným rozpočtom na tento rok približne o 4,2 milióna eur viac.

Na kapitálové výdavky bude mať ministerstvo k dispozícii 3,72 milióna eur. Okrem kúpy nových áut plánujú peniaze použiť aj na opravu londýnskej ambasády, na rekonštrukciu sídla NATO či bezpečnostné úpravy na úradoch v zahraničí.

Viac o stredajšom rokovaní vlády sa DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR