Ficov kabinet odvolal člena súdnej rady, dôvod nezverejnil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Súd, kladivko
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) – V súdnej rade bude ďalšia zmena, vláda odsúhlasila návrh ministra spravodlivosti Tomáša Borca na odvolanie vládneho nominanta, sudcu Krajského súdu v Košiciach Jaroslava Chleboviča.

V schválenom materiáli sa neuvádza, kto ho v rade nahradí. Jeho nástupca bude známy do 60 dní od odvolania, ktoré pripadá na štvrtok 21. augusta. Dôvod Chlebovičovho odvolania nie je zverejnený.

Vláda využila svoje právo

V prvej aj opakovanej voľbe predsedu najvyššieho súdu nepodporil kandidátku ministra spravodlivosti Tomáša Boreca Janu Bajánkovú, ale kandidatúru končiaceho predsedu NS SR Štefana Harabina. Nová voľba predsedu NS SR bude 16. septembra. Kabinet má v súdnej rade ešte dvoch ďalších nominantov Evu Fulcovú a Ľuboša Sádovského.

Podľa premiéra Roberta Fica využila vláda svoje právo na odvolanie kandidáta, dôvody po rokovaní kabinetu nespresnil. „Vláda SR má právo v súlade s nálezom ústavného súdu rozhodnúť sa v ktoromkoľvek okamihu meniť svojich nominantov,“ poznamenal Fico.

Podľa jeho slov teraz zvažujú, či postavia vlastného kandidáta do nastávajúcej voľby predsedu najvyššieho súdu. Minister spravodlivosti, ktorý má nominačné právo, sa musí rozhodnúť do piatka. „Ja ešte budem s ministrom spravodlivosti o tomto hovoriť“.

Členov súdnej rady odvolal aj Kiska

Zloženie súdnej rady sa menilo aj krátko po nástupe Andreja Kisku na post prezidenta. Ten 18. júna odvolal zo súdnej rady troch členov, ktorých tam nominoval jeho predchodca Ivan Gašparovič. V súdnej rade skončil Eduard Bárány, Gabriela Šimonová a Mária Bujňáková. Kiska ich nahradil trojicou Ján Klučka, Jozef Vozár a Elena Berthotyová.

Bárány už krátko predtým sám rezignoval na členstvo v súdnej rade. Odvolaná Bujňáková bola aj podpredsedníčkou súdnej rady. Vtedajšiemu predsedovi súdnej rady Štefanovi Harabinovi sa 22. júna skončilo funkčné obdobie v čele NS SR, ktoré sa zatiaľ automaticky spája s funkciou predsedu súdnej rady.

Rada potom bola krátky čas bez vedenia, podľa pravidiel ju dočasne viedol najstarší člen, teda Klučka. Členovia rady si 21. júla za podpredsedu zvolili Jána Vanka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Gašparovič
Firmy a inštitúcie Súdna rada SRVláda SR