Slováci by podľa Fica nemali nikdy zabudnúť na vpád vojsk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Invázia vojsk do ČSSR
V noci z 20. na 21. augusta 1968 vtrhli vojská Varšavskej zmluvy bez Rumunska do Československej socialistickej republiky. Okupácia si vyžiadala desiatky mŕtvych a stovky zranených. Foto: SITA/Ján Lörincz

BRATISLAVA 21. augusta (WEBNOVINY) – Dátum 21. augusta 1968 by sa nemal nikdy vytratiť z historickej pamäte Slovenska a jeho občanov, myslí si premiér Robert Fico. Vo svojom vyhlásení k 46. výročiu okupácie Československa sa premiér vracia k udalostiam Pražskej jari z roku 1968, ktoré podľa neho opodstatnene patria k najvýznamnejším a súčasne najpozitívnejšie hodnoteným historickým míľnikom našej krajiny.

Obrazom: Ľuďom pripomínajú boje na Ukrajine august 1968

„Idea, ktorá sa niesla vtedajšou Pražskou jarou a ktorú stelesňoval nositeľ obrodného procesu Alexander Dubček, vízia spoločnosti, ktorá bude občiansky slobodná a súčasne sociálne spravodlivá, je v podstate nesmrteľná a jej podpora vo väčšine nielen slovenskej spoločnosti nijak neklesá, ba práve naopak,“ uviedol Fico vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poslal tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Slovenský premiér si myslí, že ak by obrodný proces v auguste ´68 násilne nezastavili vojská štátov Varšavskej zmluvy, malo by vtedajšie Československo šancu približovať sa práve k ideálu takejto spravodlivej spoločnosti. „V tomto zmysle je pre nás obrodný proces aj jeho násilné zastavenie odkazom, z ktorého by sme mali čerpať poznanie aj pre naše dnešné kroky a rozhodnutia,“ uzavrel Fico.

Vojská Sovietskeho zväzu, Poľskej ľudovej republiky, Maďarskej ľudovej republiky, Nemeckej demokratickej republiky a Bulharskej ľudovej republiky vtrhli do Československa v noci z 20. na 21. augusta 1968. Na strane Československa okupácia spôsobila úmrtie viac ako 100 osôb.

Obrazom: Pred 46 rokmi vtrhli do Československa vojská Varšavskej zmluvy

Dôvodom invázie bol nesúhlas s reformným procesom Komunistickej strany Československa (KSČ) pod vedením Alexandra Dubčeka. Invázia priviedla k moci protireformné krídlo KSČ, ktoré sa pri moci udržalo do novembra 1989. Vojská Sovietskeho zväzu zostali rozmiestnené na území Československa až do roku 1991.

August 1968
Foto: ilustračné, SITA/Tomáš Benedikovič

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander DubčekRobert Fico