Minister Borec nenavrhne kandidáta na Harabinovho nástupcu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Borec
Minister spravodlivosti SR Tomáš Borec Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 22. augusta (WEBNOVINY) – Minister spravodlivosti Tomáš Borec sa rozhodol, že do novej voľby predsedu najvyššieho súdu napokon nenominuje vlastného kandidáta.

„Som presvedčený o tom, že Súdna rada SR môže zvoliť dobrého predsedu, respektíve predsedníčku Najvyššieho súdu SR z už doteraz navrhnutých kandidátov,“ uviedol Borec. Minister spravodlivosti pritom na konci mája pôvodne avizoval, že aj on plánuje navrhnúť kandidáta do novej voľby.

Obrazom: V Sobranciach nezvolili šéfa súdnej rady, Harabin dostal petíciu

Súdna rada dostala tri návrhy na kandidátov

Oprávnení navrhovatelia majú na nominácie posledný deň. Súdna rada doteraz dostala tri návrhy kandidátov do septembrovej novej voľby šéfa najvyššieho súdu, a to Danielu Švecovú, Daniela Hudáka a Ivana Rumanu.

Ako prvá bola nominovaná bývalá podpredsedníčka najvyššieho súdu a dnes predsedníčka jedného zo senátov občianskoprávneho kolégia Daniela Švecová. Tú navrhla do voľby Sudcovská rada Krajského súdu v Trnave.

Sudca Najvyššieho súdu SR a bývalý štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Daniel Hudák je druhým kandidátom na šéfa najvyššieho súdu, navrhli ho sudcovia Najvyššieho súdu SR. Ako tretí poslal svoju vlastnú nomináciu predseda jedného zo senátov správneho kolégia NS SR Ivan Rumana.

Posledný možný termín ‚vďaka‘ Harabinovi

Predsedu Najvyššieho súdu SR budú voliť v poslednom možnom termíne, ktorý pripúšťa zákon. Bývalý predseda Súdnej rady SR Štefan Harabin krátko pred skončením svojho mandátu šéfa najvyššieho súdu voľbu vyhlásil na 16. septembra. Po Sobranciach mala súdna rada voliť šéfa NS SR opäť na východe, tentoraz v obci Spišské Hanušovce.

To sa však zmení, pretože novozvolený podpredseda súdnej rady Ján Vanko po porade s ostatnými členmi rady avizoval, že voľbu presunú do Bratislavy, konkrétne do najväčšej pojednávanej miestnosti NS SR.

Predchádzajúca neúspešná voľba bola 19. mája – Harabin teda termín novej voľby stanovil na posledný 120. deň po nej, čo je zákonné maximum. Súdna rada v spomínanom termíne bude prvý raz voliť výhradne predsedu NS SR, lebo od 1. septembra sa novelou ústavy od tejto funkcie „odpojí“ post predsedu súdnej rady, ktorý je na stoličku šéfa najvyššieho súdu zatiaľ viazaný.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel HudákDaniela ŠvecováŠtefan HarabinTomáš Borec
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR