Ukrajinci ešte stále nepotvrdili účasť na oslavách SNP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 25. augusta (WEBNOVINY) – Ukrajinská strana stále nepotvrdila účasť na oslavách 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP), ktoré budú na budúci týždeň v Banskej Bystrici. Stanislav Mičev, riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici, ktoré je hlavným organizátorom osláv, predpokladá, že vzhľadom na situáciu v krajine sa na podujatí ani nikto z Ukrajiny nezúčastní.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Prezident Ivan Gašparovič pozval ešte v máji na oslavy ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Pozýval prezidentov tých štátov, ktorých príslušníci sa podieľali na oslobodzovaní Slovenska v rokoch 1944 a 1945, okrem Porošenka teda napríklad aj ruskú hlavu štátu Vladimira Putina.

Rusi už oznámili, že namiesto Putina na oslavy príde minister obrany Sergej Šojgu. Ako dnes povedal Mičev agentúre SITA, svoju účasť už potvrdili prezidenti Česka a Poľska Miloš Zeman a Bronislaw Komorowski. Príde aj štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Bieloruska.

Pozvanie dostala aj nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová, Nemci však zatiaľ na pozvanie neodpovedali.

Oslavy 70. výročia SNP, ktoré sa uskutočnia 29. augusta v Banskej Bystrici, budú stáť 445 500 eur. Na podujatí budú najvyšší ústavní činitelia, zahraniční hostia, veľvyslanci a diplomati, ale aj domáci a zahraniční účastníci protifašistického odboja.

Snp
Foto: Youtube.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bronislaw KomorowskiIvan GašparovičMiloš ZemanSergej ŠojguStanislav MičevUrsula von der Leyenová