Slovensko ešte dá na stavbu sídla NATO vyše tri milióny eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
NATO
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 23. augusta (WEBNOVINY) – Na výstavbu nového sídla NATO v Bruseli musí Slovensko prispieť sumou ešte takmer tri a pol milióna eur. Z celkovej čiastky 10,7 mil. eur, ktorými Slovensko výstavbu financuje, už štát zaplatil zhruba 7,2 mil. eur, informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí. Zvyšné peniaze sa budú NATO vyplácať do roku 2017.

Príspevok Slovenska na stavbu novej centrály schválila vláda ešte v roku 2012. Slovensko sa totiž počas prístupových rozhovorov do NATO zaviazalo prispievať do aliančných rozpočtov a aj do prebiehajúcich aliančných projektov, medzi ktorými je aj výstavba nového sídla NATO.

Stavebné práce sa začali v roku 2010, nové sídlo by malo byť dokončené v roku 2017. V novej centrále budú rovnako ako v súčasnom sídle pôsobiť medzinárodný sekretariát, medzinárodný vojenský štáb, niektoré špecializované agentúry NATO ako aj národné delegácie členských krajín a budú vyčlenené priestory aj pre partnerské krajiny.

Na financovaní výstavby sa Slovensko podieľa sumou približne 5,7 mil. eur, čo je asi 0,63 percenta zo všetkých peňazí potrebných na výstavbu. Zhruba tri milióny eur musí štát zaplatiť za stavbu priestorov vlastnej národnej delegácie, ktoré sú súčasťou budovy. Slovensko musí z vlastného vrecka zaplatiť aj kompletné vybavenie a zariadenie priestorov svojej delegácie, na čo sú potrebné ďalšie dva milióny eur.

Súčasné sídlo bolo postavené v roku 1967 pre vtedy 15 členských štátov NATO a jeho životnosť sa pomaly končí. Rekonštrukcia starého sídla by podľa rezortu diplomacie bola finančne náročnejšia ako výstavba úplne novej centrály.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SRNATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy