Slovensko potrápi dážď, hrozí aj prízemný mráz

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Prehánky, dážď, dáždnik, lúka
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 11. augusta (WEBNOVINY) – Slovenský hydrometeorologický ústav vydal varovanie prvého stupňa pred dažďom vo viacerých okresoch Slovenska. V okresoch Košického a Prešovského kraja platí výstraha do desiatej hodiny rannej.

Očakáva sa výskyt dažďa s úhrnom zrážok 20 – 40 mm. „Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uvádza SHMÚ

V nedeľu prechádza po južnej strane tlakovej níže so stredom nad Škandináviou cez naše územie od severozápadu studený front. Za ním k nám prenikne studený vzduch.

Cez deň bude premenlivá, na severe veľká oblačnosť. Na viacerých miestach hrozia prehánky alebo dážď, ojedinele i búrky. Na západe meteorológovia očakávajú menej oblačnosti a zrážok.

Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 16 až 21 stupňov Celzia, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši len na 14 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov bude okolo 5 stupňov Celzia.

Zafúka severozápadný vietor rýchlosťou 10 až 30 kilometrov za hodinu, na juhozápade v nárazoch miestami okolo 55 kilometrov za hodinu, k večeru čiastočne zoslabne.

Počasie
Foto: Shmu.sk

V pondelok sa bude v chladnom vzduchu cez strednú Európu presúvať ďalej na východ tlaková výš. Čaká nás jasná až polojasná noc, spočiatku budú ojedinele doznievať zrážky. Ráno sa prichystajte miestami na hmlu alebo nízku oblačnosť.

Cez deň bude malá, popoludní miestami zväčšená oblačnosť a ojedinele hrozia slabé zrážky. Nočná teplota klesne na 8 až 2 stupne Celzia. Nadránom zakúsime ojedinele slabý prízemný mráz. Denná teplota dosiahne 16 až 22 stupňov Celzia. Fúkať bude prevažne juhozápadný vietor do rýchlosti 20 kilometrov za hodinu.

Počasie
Foto: Shmu.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav