Vedomosti žiakov bude možné overiť už aj elektronicky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 26. augusta (WEBNOVINY) – Žiakov budú môcť učitelia testovať na vyučovaní elektronicky. Umožní im to databáza testových úloh, ktorú vytvorili pre overovanie vedomostí detí. Prvé online testovania sa začnú v školách približne v polovici októbra 2014.

„V októbri 2014 ponúkneme školám e-testy z vyučovacích jazykov a čitateľskej gramotnosti, matematiky a matematickej gramotnosti, potom budú pribúdať cudzie jazyky a ďalšie predmety pre jednotlivé ročníky,“ informuje riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) Romana Kanovská.

Testy pre školy vznikajú v rámci národného projektu Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania, ktorý je financovaný prevažne z eurofondov.

Testovanie priamo na vyučovaní

V národnom projekte vznikne viac ako 30-tisíc úloh a 130 testov pre druhý stupeň základných škôl a pre stredné školy. Úlohy vytvárajú učitelia z regiónov. Okrem vyučovacích jazykov, cudzích jazykov a matematiky pripravujú testy aj z prírodovedných a zo spoločenskovedných predmetov.

V rámci projektu vytvoria aj úlohy na rozvíjanie čitateľskej, matematickej, prírodovednej, štatistickej a finančnej gramotnosti.

Elektronické testovania budú prebiehať priamo na vyučovaní. „Učitelia použijú v projekte vytvorené testy alebo úlohy na overenie vedomostí žiakov svojej triedy a na základe výsledkov testov im NÚCEM poskytne spätnú väzbu o tom, v ktorom učive alebo časti učiva majú žiaci ich školy rezervy, respektíve čo im ide veľmi dobre,“ hovorí Kanovská.

Ak sa riaditelia škôl rozhodnú, poskytnú im spätnú väzbu aj o tom, aká je úroveň vyučovania toho-ktorého predmetu v jednotlivých triedach príslušného ročníka a aká je ich úroveň v porovnaní s ostatnými školami.

Maturita online

V novom školskom roku tiež v niektorých základných školách elektronickou formou otestujú deviatakov v rámci národného Testovania 9, prvýkrát tiež prebehne pre časť stredoškolákov maturita online.

Nový elektronický testovací systém bol už v skúšobnej prevádzke v školách v máji a júni tohto roka, v tomto období ho dokončujú. V rámci projektu bude systém elektronického testovania k dispozícii približne 1650 základným a stredným školám.

Do jeho konca, teda do novembra 2015, elektronicky otestujú 100 000 žiakov piateho až deviateho ročníka základných škôl a viac než 50 000 žiakov prvého až štvrtého ročníka stredných škôl.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia