Stará tržnica v Bratislave žije, pribúdajú nové prevádzky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stara trznica
ilustračné foto Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 29. augusta (WEBNOVINY) – Kedysi ľudoprázdna Stará tržnica v Bratislave už žije čulým ruchom. Okrem pravidelného potravinového trhu v priestoroch tržnice pribudli aj viaceré prevádzky, iné ešte prerábajú a sú tesne pred dokončením.

Aktuálne môžu ľudia v Starej tržnici zavítať do obchodu s potravinami U Paulíka či priučiť sa v škole varenia Jem iné. Koncom augusta sa k nim pridá aj centrum pre rodiny s deťmi TUTO či kaviareň Dobre&Dobré.

Agentúru SITA o tom informovala Denisa Chylová z občianskeho združenia Aliancia Stará tržnica, ktoré má priestory tržnice dlhodobo prenajaté.

Už koncom tohto mesiaca by k potravinám či škole varenia v Starej tržnici malo pribudnúť aj centrum pre rodiny s deťmi TUTO. Kým si rodičia posedia pri káve v kaviarni, deti sa budú môcť zahrať v detskom kútiku s hračkami. Okrem toho centrum plánuje organizovať aj rôzne prednášky či tvorivé dielne pre deti i dospelých.

K už fungujúcim prevádzkam čoskoro pribudne aj kaviareň Dobre&Dobré, v ktorej budú pracovať ľudia bez domova. Priestory ešte začala prerábať reštaurácia, ktorá by mohla svoju prevádzku spustiť v októbri, vymenovala novinky v Starej tržnici Chylová.

Priestory tržnice sa menia

Nielen prevádzky dostávajú nový vzhľad, aj samotné priestory tržnice sa menia. Aliancia investovala napríklad do opráv elektrických rozvodov v hlavnej sále, opravili aj časti kotolne a kanalizácie a vyčistili priestory tržnice.

Občianske združenie plánovalo odstrániť aj eskalátory, to sa im však zatiaľ nepodarilo. Podľa Chylovej za to môže zdĺhavý byrokratický proces. Eskalátory preto v tržnici zostanú ešte minimálne do zimy.

Aliancia Stará tržnica do polovice júla do rekonštrukcie, modernizácie, opráv a údržby už investovala viac ako 121-tisíc eur. Práve minimálne 120-tisícová investícia ročne do rekonštrukcie a vybavenia tržnice bola jednou z podmienok mesta pri dlhodobom prenájme priestorov.

Rôzne podujatia pod jednou strechou

Okrem nových prevádzok Stará tržnica láka návštevníkov napríklad aj na pravidelný potravinový TRH-PIAC-MARKT, ktorý sa v tržnici koná v dvojtýždňových intervaloch. Posledný letný potravinový trh sa bude konať 30. augusta. Potom trhovníkov a farmárov čaká krátka pauza, keďže na 13. septembra pripadá podobná akcia – Dobrý trh na Panenskej.

Trhovníci sa v Starej tržnici opäť stretnú 27. septembra a potravinový trh bude ďalej pokračovať v dvojtýždňových intervaloch. Okrem trhu sa môžu návštevníci Starej tržnice tešiť v septembri aj na podujatie Rozbaľ to, Bratislava!, ktoré dáva priestor mladým umelcom či rôznym zoskupeniam, ktoré sa podieľajú na krajšom živote v Bratislave, priblížila Chylová.

V septembri bude tržnica hostiť aj pivný festival Salón piva (11. a 12. 9.), o týždeň neskôr (21.9.) začne sezónu aj komunitné podujatie Nedeľná Paráda a 26. septembra sa tu zídu milovníci celosvetového podujatia Noc výskumníkov.

September zakončí český dizajnový trh designSUPERMARKET, ktorý sa bude konať 28. septembra v rámci projektu Visegrad Markets.

Prenájom za euro ročne

Za projektom Mestského centra – Stará tržnica stojí občianske združenie Aliancia Stará tržnica, ktoré bolo založené na revitalizáciu Starej tržnice. Prenájom Starej Tržnice občianskemu združeniu schválili bratislavskí mestskí poslanci 7. februára 2013. Vtedy však poslanci neurčili výšku nájomného, čo zmluva vyžaduje.

O zmluvných podmienkach teda bratislavskí poslanci rokovali vlani koncom marca, zmluvné podmienky však neschválili a opäť sa k nim vrátili koncom apríla. To už bratislavskí mestskí poslanci schválili prenájom tržnice združeniu Aliancia Stará tržnica za jedno euro ročne.

Podmienkou bolo, aby sa združenie v zmluve zaviazalo, že nebude priestory tržnice využívať na verejné podujatia propagujúce politické strany či hnutia. Politické strany si môžu v tržnici podľa zmluvy zorganizovať iba uzavreté akcie, na ktoré nebude mať prístup verejnosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia