Kardinál Korec je služobne najstarším biskupom na svete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kardinál Ján Chryzostom Korec
Kardinál Ján Chryzostom Korec na slávnostnej svätej omši, ktorá sa konala 28. apríla 2005 v Dóme sv. Martina pri príležitosti začiatku pontifikátu Svätého Otca Benedikta XVI. Foto: SITA/Peter Hudec

BRATISLAVA 25. augusta (WEBNOVINY) – Nitriansky emeritný biskup kardinál Ján Chryzostom Korec (88) si v nedeľu pripomenul 63. výročie svojej biskupskej vysviacky. Korec je služobne najstarší katolícky biskup na svete. Biskupskú konsekráciu prijal tajne 24. augusta 1951 z rúk biskupa Pavla Hnilicu.

Do roku 1990 však pre komunistický režim nemohol svoju pastoračnú službu vykonávať verejne, a tak pracoval ako robotník. Za svoju vernosť kňazskému a rehoľnému povolaniu i Rímu bol od roku 1960 osem rokov vo väzení. Tajne vysvätil 120 kňazov, predovšetkým pre potreby reholí.

Nitriansky biskup od 1991

Pápež Ján Pavol II. ho 6. februára 1990 vymenoval za nitrianskeho biskupa a 28. júna 1991 ho kreoval za kardinála. Jeho úlohou bolo obnoviť diecézu nielen po materiálnej, ale najmä po duchovnej stránke. Na starobylom nitrianskom biskupskom stolci bol do 16. júla 2005.

Je autorom veľkého počtu kníh, ktorými aj dnes oslovuje veriacich i neveriacich (Tisíc rokov Slovenska s Cirkvou, Úvahy o človeku, Experiment bez viery). Niektoré z nich boli preložené do cudzích jazykov a vydané v zahraničí (napr. Od barbarskej noci).

Kardinál spomínal na 50. roky

Je nositeľom niekoľkých čestných doktorátov, osobnosťou, ktorá presahuje hranice Slovenska. Kardinál Korec si na 24. august 1951 aj dnes živo spomína: „V situácii neistoty a ustavičnej hrozby o slobodu, ba i o život som sa mal rozhodnúť stať sa tajným biskupom a svätiť tajných kňazov.“

Podľa jeho slov ráno po biskupskej vysviacke išiel opäť „do roboty váľať sudy s benzínom“. Agentúru SITA informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Chryzostom KorecJán Pavol II.Kardinál KorecPápež Ján Pavol II.