Študenti Detskej Univerzity Komenského na mieste poslancov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Detská univerzita
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 25. augusta (WBN/PR) – Jedným z posledných sprievodných podujatí Detskej Univerzity Komenského bude už tradične návšteva Národnej rady SR a parlamentná hodina otázok. V pondelok 25. augusta o 11,00 hod. otvoril parlament mimoriadnu schôdzu.

Kancelária Národnej rady SR pri tejto príležitostipripravila pre študentov Detskej Univerzity Komenského aj prehliadku priestorov parlamentu, spojenú s výkladom o jeho histórii, ktorá sa začala o 9,30 hod. Študenti sa počas nej dozvedeli o histórii zákonodarnej inštitúcie aj mnohé zaujímavosti z jej rokovacej praxe aj prevádzky.

Do poslaneckých lavíc zasadli študenti Detskej Univerzity Komenského, ktorí sú vo veku 9 – 14 rokov. Nasledujúcu hodinu budú môcť využiť na to, aby položili svoje zvedavé otázky predstaviteľom parlamentu a členom Vlády Slovenskej republiky.

V minulých rokoch na parlamentnej hodinke študenti ministrov dokonale vyspovedali a nedali im veľa priestoru na oddych. Svoju účasť na Hodine otázok tentoraz prisľúbili ministerka zdravotníctva JUDr. Zuzana Zvolenská, minister školstva, vedy, výskumu a športu Ing. Peter Pellegrini, minister životného prostredia Ing. Peter Žiga, PhD., minister spravodlivosti

JUDr. Tomáš Borec a ďalší.

Promočnou slávnosťou študentov ukončia 12. ročník Detskej Univerzity Komenského

Detska univerzita
Foto: SITA

V stredu 27. augusta o 11,00hod. sa začne v Aule Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí posledná prednáška 12. ročníka Detskej Univerzity Komenského. Študenti si vypočujú prednášku riaditeľa odboru vysokoškolského vzdelávania MŠVVaŠ SR prof. Ing. Petra Plavčana, CSc s názvom „Prečo sme tu?“Po prednáške a diskusii študentov s prednášajúcim, kde určite odznie nemálo zvedavých otázok,sa o 12,30 hod. uskutoční záverečný ceremoniál tohtoročnej Detskej Univerzity Komenského, spojený s udeľovaním promočných diplomov.

Slávnostný ceremoniálotvorí úvodným pozdravom riaditeľ Divadla Aréna Mgr.art. Juraj Kukura a s príhovormi ďalej vystúpia rektor Univerzity Komenského prof. RNDr. Karol Mičieta, CSc., minister školstva, vedy a výskumu Ing. Peter Pellegrini, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Ing. Bc. Pavol Frešo.

Za spoločnosť Datalan, ktorá realizuje DUK Online sa slávnostnej promócie zúčastní Ing. Jozef Mokrý, predseda dozornej rady spoločnosti, ktorý jednému vyžrebovanému študentovi denného štúdia DUK odovzdá notebook. Úspešným študentom štúdia zašle spoločnosť diplom. Šiestimi notebookmi odmení študentov aj spoločnosť Lenovo.

Slávnostnú atmosféru tejtonevšednej udalosti pre absolventov denného štúdia DUKspestrí hymna Detskej Univerzity Komenského a tanečné vystúpenie účastníkov street-dance workshopu v choreografii Milana Kereša. Prednášky sú publikované v printových médiách a reportáže z prednášok sú vysielané v Slovenskom rozhlase. Po ukončení projektu je každý rok vydaná ilustrovaná knižka, ktorá obsahuje text prednášok a multimediálne DVD.

Organizátormi Detskej univerzity Komenského sú Divadlo Aréna, Univerzita Komenského,

Združenie MaxaReinhardta a reklamná agentúra Commercium.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Juraj KukuraKarol MičietaPavol FrešoPeter PellegriniPeter ŽigaTomáš BorecZuzana Zvolenská
Firmy a inštitúcie DUK Detská univerzita Komenského