Kiskovi sa nezdá výber kandidátky na sudkyňu, stopol konanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska je v Poľsku, stretol sa s Komorowským
Prezident SR Andrej Kiska na tlačovej besede po spoločnom rokovaní s prezidentom Poľska pri príležitosti návštevy prezidenta SR v Poľsku. Poľsko, Varšava, 15. júl 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 26. augusta (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska prerušil konanie o vymenovaní Judity Gabonaiovej-Hrenčukovej za sudkyňu pre vážne pochybnosti o objektívnom a nediskriminačnom prístupe výberovej komisie ku všetkým kandidátom vo výberovom konaní, v ktorom táto kandidátka uspela.

O svojom rozhodnutí informovala hlava štátu listom v pondelok podpredsedu súdnej rady Jána Vanku, ktorý ju v súčasnosti vedie.

Súvislosti okolo sudkyne vzbudzujú pochybnosti

„Prezident vo svojom liste uviedol viaceré fakty, ktoré ho viedli k pozastaveniu konania o vymenovaní kandidátky na sudkyňu. Kandidátka neuspela v inom výberovom konaní, pracuje na okresnom súde, kde kandiduje, jej matka tam pôsobí dlhé roky ako sudkyňa, výberovú komisiu vymenoval predseda tohto súdu,“ opísal dôvody hovorca prezidenta Peter Petrus.

Pokračoval: „Pochybnosti vzbudzuje aj fakt, že kandidátka uspela až po ústnej časti výberového konania, v ktorom výrazne, ale bez možností akejkoľvek kontroly, uspela nad ostatnými uchádzačmi.“

Podľa jeho slov súdna rada týmto pochybnostiam nevenovala na svojom zasadnutí 16. júna 2014 žiadnu pozornosť. Prezident Andrej Kiska sa domnieva, že by ich mala súdna rada potvrdiť alebo vyvrátiť.

Kiska chce zlepšenie stavu justície

Prezident SR v liste podpredsedovi súdnej rady vyjadril nádej, že „spolupráca medzi hlavou štátu a súdnou radou prinesie citeľné zlepšenie situácie v slovenskej justícii a predovšetkým môže napomôcť zvyšovaniu dôveryhodnosti sudcov a súdov v našej krajine. Na dosiahnutie takého cieľa je však viac ako potrebné venovať patričnú pozornosť výberu nových sudkýň a sudcov a vylúčiť každé podozrenie, že do talárov sa nedostávajú najlepší, ale aj tí, ktorí si to dokážu zariadiť„.

Kiska v liste Vankovi, ktorý do zvolenia nového predsedu vykonáva jeho právomoci, vyslovil tiež presvedčenie, že „procesu výberu a menovania nových sudcov by okrem iného výrazne pomohlo, ak by súdna rada v budúcnosti uplatňovala jednotný, normatívne upravený, zrozumiteľný a transparentný postup posudzovania kandidátov na sudcov z jednotlivých výberových konaní“.

Harabin dúfal v prešetrenie

Bývalý predseda súdnej rady Štefan Harabin v polovici júna dúfal, že polícia prešetrí situáciu okolo výberových konaní na sudcov na okresných súdoch v Rožňave a Michalovciach.

Denníku Pravda napísal čitateľ štyri dni pred ukončením konkurzov, kto ich vyhrá. Zverejnené výsledky jeho predpoklad potvrdili.

VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaŠtefan Harabin