Slovenským deťom predá cigarety takmer každý tretí predajca

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cigarety, fajčenie
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 30. augusta (WEBNOVINY) – Takmer každý tretí predajca predá maloletému cigarety. Odhalila to kontrola Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI). Pri 411 nákupoch inšpektori odhalili, že deťom predali cigarety v 119 prípadoch, čo predstavuje takmer 29 percent.

Oproti minulému roku sa síce celoslovenské výsledky zlepšili o 13 percent, ako však na tlačovej konferencii upozornila ústredná riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie Nadežda Machútová, stále to nie je dobrý stav. „A ak to urobí vo vekovej hranici od 11 do 15 rokov, je to absolútne neakceptovateľné,“ dodala.

Výsledky sú potešujúce, ale aj zarážajúce

Kontroly v 411 prevádzkach sa zamerali na dve vekové kategórie – 11 až 15 rokov a 16 až 17 rokov. Tohtoročné výsledky kontrol Machútová označila za potešujúce, ale aj zarážajúce. Inšpektori síce odhalili, že predaj cigariet maloletým klesá, na druhej strane však pribúda porušení zákona pri predaji cigariet v nižšej vekovej kategórii.

„Poviem to v číslach – veková kategória 11 až 15 rokov skoro 58-percentné porušenie zákona a minulý rok to bolo len 35 percent v tejto vekovej kategórii,“ upozorňuje Machútová. Pri mládeži vo veku od 16 do 17 rokov porušili predajcovia zákon tento rok približne v 42 percentách, vlani to bolo v 64 percentách. „Je pre mňa tento pomer naozaj zarážajúci, je to pre mňa nepochopiteľné, keď niekto predá cigarety 11-ročnému dieťaťu,“ dodáva riaditeľka SOI.

Najhorší výsledok dosiahol tento rok Trnavský kraj, kde maloletým vo veku od 11 do 15 rokov predali cigarety v 45,65 percenta. Najmenej porušení zákona inšpektori zistili v Prešovskom kraji, a to v 20,37 percenta prípadoch. Kontroly odhalili, že tabakové výrobky predali maloletému v 27 prevádzkach obchodných reťazcov a v 92 malých predajniach.

Cigareta fajcenie tinedzer dieta ziak tetovanie
Foto: ilustračné, SITA/AP Dita Alangkara

Skontrolovali vyše 400 prevádzok

Percentuálne to však vyšlo tak, že reťazce mali 24-percentné porušenie zákona a malé prevádzky 31-percentné. Ako upozornila Machútová, tam sa teda ukazuje, že to už nie je taký markantný rozdiel v prospech obchodných reťazcov. „A čo ma úplne zarazilo a je to veľmi nepríjemné zistenie, obchodné reťazce predali práve tejto vekovej skupine 11 až 15-ročných cigarety v 74 percentách nákupov, kým malé predajne len každý druhý,“ dodáva riaditeľka SOI.

Kontrola Slovenskej obchodnej inšpekcie trvala dva týždne – od 14. júla do 1. augusta. Inšpektori skontrolovali 411 prevádzok – obchodné reťazce aj typy malých predajní ako sú stánky PNS a predajne tabak, čerpacie stanice či potraviny. Zo 411 kontrol prebehlo 114 v obchodných reťazcoch a 297 v malých predajniach.

Ako uviedla Machútová, vo všetkých 119 prípadoch, keď zistili porušenie, padnú pokuty. Pokutu vo výške 1000 eur zaplatí ten, kto predá cigarety mladým vo veku od 16 do 17 rokov a pokutu 1500 eur ten, kto predá tabakové výrobky deťom vo veku od 11 do 15 rokov. Machútová avizovala, že kontroly zamerané na predaj cigariet najmä mladším deťom by chceli zopakovať začiatkom septembra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SOI Slovenská obchodná inšpekcia