SaS chce zlegalizovať eutanáziu, zisťovala názory Slovákov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Injekcia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 26. augusta (WEBNOVINY) – Strana SaS chce na Slovensku otvoriť diskusiu o eutanázii. Ako povedala v utorok na tlačovej besede poslankyňa NR SR Jana Kiššová, do roka chce pripraviť aj legislatívny návrh. Dovtedy chce diskutovať predovšetkým s odborníkmi.

„Žiadna téma by nemala byť v spoločnosti tabu,“ zdôraznila Kiššová s tým, že ak sa o probléme nehovorí, neznamená to, že neexistuje. Podľa nej je takouto témou aj dôstojné dobrovoľné ukončenie trápenia pre nevyliečiteľne chorých ľudí, u ktorých neexistuje možnosť na zlepšenie zdravotného stavu a ich utrpenie je neúnosné.

Bolesť a utrpenie chorých

Eutanázia je dnes na Slovensku nelegálna, čo podľa Kiššovej nie je dobré. „Súčasný stav prináša mnohým ľuďom neznesiteľnú a nezvratnú bolesť. Núti ich k predlžovaniu utrpenia a nedôstojnému záveru života. Príbuzným prináša bezmocnosť,“ zdôraznila s tým, že sa vynárajú otázky, či by spoločnosť nemala dať možnosť trpiacemu, aby sám rozhodol, či chce utrpenie skončiť.

SaS sa podľa podpredsedu strany Ľubomíra Galka na spustenie diskusie dlhšie pripravovala. Nechala si na jar spraviť prieskum verejnej mienky, aby strana zistila názor občanov na eutanáziu. V prieskume položili osloveným otázku: „Myslíte si, že by ťažko a nevyliečiteľne chorý človek, ktorý znáša veľké utrpenie, mal mať možnosť ukončiť svoj život za asistencie lekára?“

Podľa Galka súhlasí viac ako polovica ľudí

Podľa Galka 60 percent opýtaných si myslí, že človek by mal mať takúto možnosť, približne 26 percent si myslí pravý opak, 14 percent sa nevedelo alebo nechcelo vyjadriť. V súčasnosti sú podľa Galka spracovávané výsledky druhého prieskumu, ktorý sa týka tejto témy.

Zároveň pripomenul, že vo viacerých krajinách je povolená nejaká forma eutanázie. V Belgicku, Holandsku a Luxembursku je povolená aktívna eutanázia. Pasívna eutanázia je povolená vo Francúzsku a Nemecku. Asistovaná eutanázia je povolená napríklad vo Švajčiarsku. Diskusia o eutanázii je podľa Galka celospoločensky dôležitá. „Myslíme si, že ľudia, ktorí podstupujú utrpenie, majú mať možnosť ukončiť svoje utrpenie,“ uviedol.

Poslanec NR SR za SaS a lekár Peter Osuský zdôraznil, že poskytnutie možnosti rozhodnúť sa neznamená prinútiť tých, ktorí to kategoricky odmietajú. „Alternatíva eutanázie je vecou slobodného rozhodnutia uvažujúceho človeka,“ konštatoval. Podľa neho ten, kto chce zabrániť niekomu odstrániť svoje utrpenie, zasahuje do jeho slobody.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana KiššováPeter Osuský
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySaS Sloboda a Solidarita