Bezpečnostné previerky sudcov skončia na ústavnom súde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sudy and kladivko
Foto: facebook.com

BRATISLAVA 27. augusta (WEBNOVINY) – Nedávno schválené bezpečnostné previerky sudcov skončia na ústavnom súde. Niekoľkostránkový podnet voči vykonávacím predpisom k bezpečnostným previerkam je už pripravený, potvrdil podpredseda súdnej rady Ján Vanko, ktorý radu v súčasnosti vedie.

Predseda súdnej rady bude mať vďaka schválenému balíčku justičných zmien aj novú kompetenciu podávať podnety ústavnému súdu. „Je to vypracované a pošle sa,“ uviedol Vanko po tom, ako sa stretol s prezidentom Andrejom Kiskom pri menovaní nových sudcov.

Borec nespochybnil možnosť súdu

Vanko potvrdil, že v návrhu budú požadovať aj predbežné pozastavenie ustanovení zákona. Plošné preverovanie spôsobilosti sudcov prináša novela ústavy, ktorú poslanci parlamentu schválili na začiatku júna a následné vykonávacie predpisy v novelizovanom zákone o sudcoch a prísediacich.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec nespochybňuje právo obrátiť sa na ústavný súdu. Nechcel špekulovať, či systém bezpečnostných previerok tak, ako je nastavený v novelizovaných zákonoch, obstojí na ústavnom súde. „Je to vec ústavného súdu a dopredu prejudikovať, ako rozhodne ústavný súd, by bolo nezodpovedné z mojej strany,“ dodal Borec. Myslí si však, že systém previerok je nastavený dobre.

Stanovisko proti previerkam, ktoré najprv iniciovala vyše šesťdesiatka sudcov z bratislavského krajského súdu, napokon podporilo 660 sudcov z takmer 1400 slovenských sudcov. Podporilo ho aj sedem plén sudcov okresných a krajských súdov. Podobné stanovisko prijalo aj plénum najvyššieho súdu a plénum sudcov v obvode Krajského súdu Košice.

Previerky sa nepáčia ani Únii

Previerky kritizovala aj Európska asociácia sudcov a Poradná rada pre európskych sudcov pri Rade Európy. Nespokojní sudcovia poslali svoje stanovisko proti previerkam poslancom a ombudsmanke, o výhradách k paušálnemu preverovaniu spôsobilosti sudcov rokovali ich zástupcovia s prezidentom Andrejom Kiskom

Predpisy k previerkam sudcov môže na Ústavnom súde SR napadnúť 30 poslancov, vláda, generálny prokurátor, prezident, verejný ochranca práv a od 1. septembra aj predseda Súdnej rady SR. Ten však nebude skôr ako 16. septembra, vtedy je naplánovaná ďalšia voľba nástupcu Štefana Harabina. Ak by chceli riešiť previerky na ústavnom súde samotní sudcovia, museli by ísť zložitou cestou žaloby pri konkrétnom súdnom konaní.

Sudcovia podpísaní pod odmietavé stanovisko proti previerkam považujú novelu ústavy v časti o bezpečnostných previerkach za nesúladnú s ústavnými princípmi právneho štátu vo vzťahu k súdnej moci. „Odmietame tento zásah zo strany výkonnej a zákonodarnej moci ako priamo ohrozujúci nezávislosť súdnictva,“ uvádzajú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tomáš Borec
Firmy a inštitúcie MS Ministerstvo spravodlivosti SR