Interpol zaujala socha, pred 35 rokmi ju ukradli Nemcom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Socha interpol
Ukradnutú drevenú 500-ročnú sochu Sv. Jána Evanjelistu neznámi páchatelia ukradli pred 35 rokmi z kostola v Nemecku. Na Slovensku ju vypátral Interpol. Foto: SITA/KR PZ Trnava

BRATISLAVA 28. augusta (WEBNOVINY) – Ukradnutá drevená 500-ročná socha Sv. Jána Evanjelistu, ktorú neznámi páchatelia ukradli 15. decembra 1979 z kostola v nemeckom meste Haigerloch-Owingen, sa vráti pôvodnému majiteľovi. Slovenská polícia ju v spolupráci s Interpolom vypátrala, agentúru SITA informovala trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Neznámi páchatelia pred 35 rokmi vypáčili dvere na miestnom kostole a ukradli tri umelecké predmety, jedným z nich bola drevená socha. Vyhotoviť ju mohli v roku 1500, pričom jej hodnota bola v roku, keď ju ukradli, 40-tisíc nemeckých mariek. Nemecká polícia krádež považovala za obzvlášť závažnú.

Netradičná ponuka na internete

Začiatkom júla dostal Interpol Bratislava z referátu Ústredného zoznamu pamiatkového fondu informáciu o ponuke predaja gotickej sochy cez internet. Autor inzerátu ponúkal na predaj „gotickú sochu sv. Jána Evanjelistu okolo roku 1480, polychrómovanú, materiál lipové drevo, výška 125 cm, cena dohodou“.

Socha na fotografiách vyzerala ako pôvodná a zachovalá, nebola registrovaná v národnej databáze odcudzených umeleckých diel ako ukradnutá a hľadaná v rámci Slovenska.

Keďže podľa polície nie je bežné, aby sa na slovenskom internetovom portáli predávali gotické sochy, Interpol Bratislava sa rozhodol preveriť jej pôvod na medzinárodnej úrovni, či nepochádza z trestnej činnosti spáchanej niekde v zahraničí. „Interpol Bratislava oslovil viaceré európske krajiny so žiadosťou o previerku pôvodu danej sochy,“ poznamenala Kredatusová.

Predávajúci chcel desaťtisíce eur

O necelý mesiac sa k soche prihlásil Interpol Wiesbaden s tým, že socha je s vysokou pravdepodobnosťou ukradnutá socha z Nemecka z 15. decembra 1979. Poslali aj odborný posudok. Vzhľadom na presvedčivú argumentáciu z nemeckej strany rozhodla slovenská polícia o zaistení sochy, o to sa postaral odbor kriminálnej polície z Trnavy spolu s dunajskostredskou políciou. Stalo sa tak 8. augusta.

Predávajúci sa ju snažil predať za 30-tisíc eur. Socha mala v porovnaní s podobou v roku 1979 zmenený vzhľad, to je podľa polície dnes štandardný postup, páchatelia sa tak snažia zahladiť stopy po jej nezákonnom pôvode. Nemecká strana má záujem o to, aby sa socha vrátila späť do nemeckého kostola. Vo veci už začala konať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Interpol