So Šojguom sa budeme baviť aj o Ukrajine, vyhlásil Lajčák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lajcak
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 28. augusta (WEBNOVINY) – Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák si nevie predstaviť, že by nikto zo slovenskej vlády nehovoril s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom o situácii na Ukrajine počas toho, ako sa ruský minister zúčastní ma oslavách 70. výročia SNP.

A to aj napriek tomu, že sem Šojgu prichádza na spomienkové podujatie. Chcú mu tlmočiť stanovisko, ktoré zastáva Slovenská republika ako člen EÚ. „My nehovoríme jednu vec v Bruseli a druhú v Bratislave a tretiu vec trebárs v Moskve,“ povedal Lajčák po stredajšom rokovaní vlády s tým, že to platí aj v prípade témy sankcií. Premiér Robert Fico opakovane označil vzájomné sankcie EÚ a Ruska pre napätie na Ukrajine za nezmyselné.

Netreba hľadať rozpory tam, kde nie sú

„To, že sankcie schvaľujeme neznamená, že každý je z nich nadšený. Ale my sme nikdy nepovedali, že sme proti nim alebo že ich blokujeme. Čiže netreba hľadať rozpory tam, kde nie sú,“ dodal minister zahraničných vecí Lajčák.

Šojgu príde na oslavy 70. výročia Slovenského národného povstania. Bývalý prezident Ivan Gašparovič ešte v máji pozval na oslavy prezidentov tých štátov, ktorých príslušníci sa podieľali na oslobodzovaní Slovenska v rokoch 1944 a 1945.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Šojgu zriedka poskytuje rozhovory

V prípade Ruska teda pozvánka patrila prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý ale nepríde – na podujatí sa zúčastní namiesto neho minister obrany Sergej Šojgu. Účasť už potvrdili aj prezidenti Česka a Poľska Miloš Zeman a Bronislaw Komorowski.

Šojgu sa stal ministrom obrany v roku 2012. Médiá o ňom písali ako o blízkom spojencovi prezidenta Vladimira Putina, ktorého často sprevádza na jeho obľúbených rybačkách, poľovačkách či potápačských expedíciách. Údajne zriedka poskytuje rozhovory a jeho základná charakteristika je „neotrasiteľne lojálny“.

Šojgu pochádza zo vzdialenej Tuvinskej republiky na Sibíri neďaleko hranice s Mongolskom a je jedným z mála zástupcov ruských národnostných menšín vo vrcholovej politike. Od roku 2003 je armádny generál. Je jedným zo zakladateľov strany Jednotné Rusko a patrí medzi jej čelných predstaviteľov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bronislaw KomorowskiIvan GašparovičMiloš ZemanMiroslav LajčákRobert FicoSergej Šojgu