NOVA vyzýva vládu, aby sa postavila za sankcie voči Rusku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lipsic
Predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic tvrdí, že za devastáciu Slovenska môže Ficova vláda. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 27. augusta (WEBNOVINY) – Hnutie NOVA vyzýva vládu Roberta Fica, aby sa jasne postavila za sankcie Európskej únie voči Rusku.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Veľmi nás prekvapuje postoj niektorých členov vlády a najmä premiéra Fica, ktorého vláda sankcie schválila, na druhej strane on osobne ich mnohokrát spochybnil. Takáto dvojtvárnosť nie je prejavom múdrosti a vážne podkopáva dôveryhodnosť Slovenska v európskych i atlantických štruktúrach,“ dodáva hnutie.

Ekonomické straty musia ísť bokom

Podľa hnutia NOVA Európska únia pri sankciách dospela k záveru, že v tejto situácii musia ísť isté ekonomické straty bokom, pretože ide o základné princípy medzinárodného práva a spolunažívania štátov, ohrozené sú hodnoty slobody a demokracie.

Hnutie sa domnieva, že sankcie sú v súčasnosti správnym nástrojom, ako dať vláde Ruskej federácie jasne najavo spoločný postoj. „Slovensko zažilo už dvakrát diktát sily, v rokoch 1938 a 1968, a preto by sme mali mať pre tento spoločný krok únie veľké pochopenie,“ uvádza NOVA vo svojom stanovisku.

NOVA dodáva, že v súvislosti s udalosťami na Ukrajine sa stále dôležitejšími stávajú otázky našej obranyschopnosti v rámci NATO. „Vyčleniť jedno jediné percento z HDP na obranu v dnešnej zhoršenej medzinárodnej situácii, kde Ukrajina je len jedno z viacerých ohrození, je nezodpovedné hazardovanie s našou suverenitou,“ kritizuje hnutie vyčlenené prostriedky na obranné výdavky u nás.

Fico označil sankcie za nezmyselné

NOVA preto vyzýva vládu aj k tomu, aby prehodnotila rozpočet na obranu na rozpočtové obdobie 2015 – 2017 a vyčlenila na ňu prostriedky, ktoré budú adekvátne súčasnej nebezpečnej medzinárodnej situácii.

Premiér Robert Fico opakovane označil vzájomné sankcie EÚ a Ruska pre napätie na Ukrajine za nezmyselné. Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák po rokovaní vlády povedal, že to, že sankcie schvaľujeme, neznamená, že každý je z nich nadšený. „Ale my sme nikdy nepovedali, že sme proti nim alebo že ich blokujeme. Čiže netreba hľadať rozpory tam, kde nie sú,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav LajčákRobert Fico
Firmy a inštitúcie NOVA Nová väčšinaVláda SR