Pošta si uctí 70. výročie SNP, vyjde špeciálna známka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Znamka snp
Námetom známky je monumentálne dielo akademického sochára Jozefa Jankoviča z roku 1969 "Obete varujú", ktoré je súčasťou pamätníka SNP v Banskej Bystrici. Foto: Pofis.sk

BRATISLAVA 28. augusta (WEBNOVINY) – Slovenská pošta vydá 29. augusta poštovú známku pri príležitosti 70. výročia Slovenského národného povstania s nominálnou hodnotou 0,65 eura.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Slovenskej počty Stanislava Pondelová, námetom známky je monumentálne dielo akademického sochára Jozefa Jankoviča z roku 1969 Obete varujú, ktoré tvorí integrálnu súčasť pamätníka SNP v Banskej Bystrici od architekta Dušana Kuzmu.

Pošta si uctí SNP

Súsošie Jozefa Jankoviča malo podľa Pondelovej pohnutý osud, pretože v roku 1972 bolo z pamätníka odstránené a vrátené na pôvodné miesto až dlho po nežnej revolúcii, a to v roku 2004.

„V tomto roku si preto pripomíname viaceré zaujímavé výročia, ktoré súvisia nielen so samotným Slovenským národným povstaním, ale aj s jeho najvýznamnejším pamätníkom, skvostom slovenskej modernej architektúry. Ide o 45. výročie vzniku tohto súsošia so silným morálnym posolstvom a o 10. výročie vrátenia súsošia na jeho pôvodné miesto,“ vysvetlila Pondelová.

Vydaním tejto poštovej známky chce Slovenská pošta vyjadriť úctu Slovenskému národnému povstaniu a tiež tvorbe Jozefa Jankoviča.

K známke vydajú aj pamätný list

Slovenská pošta vydá v rovnaký deň aj pamätný list k poštovej známke „Slovenské národné povstanie“. Na pamätnom liste formátu A5 je zobrazený detail pozadia poštovej známky s Pamätníkom SNP.

V pravej časti pamätného listu je nalepená poštová známka s odtlačkom príležitostnej poštovej pečiatky s motívom číslice 70 v tvare holubice a domicilom pošty Banská Bystrica 1. Autorom grafickej úpravy pamätného listu je Adrian Ferda. Inaugurácia poštovej známky sa uskutoční 29. augusta 2014 v Banskej Bystrici počas osláv SNP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Slovenská pošta