Minister Žiga chce predísť ďalšej katastrofe vo Vrátnej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vratna
Potok Vratňanka vo Vrátnej doline pri povodni strhol vozovku. Foto: SITA/Milo Fabian

VRÁTNA 28. augusta (WEBNOVINY) – Minister životného prostredia Peter Žiga chce dať urobiť letecké snímky a geologický prieskum poškodenej Vrátnej doliny, aby do budúcnosti bolo možné usmerniť výstavbu lanoviek či parkovísk a predísť tak prípadným nešťastiam.

Obrazom: Pohľad na zničenú Vrátnu dolinu

„Som pripravený z fondu vyčleniť zhruba 30-tisíc eur na to, aby sme urobili letecké snímky a následne aj geologický prieskum, aby sme vedeli povedať, kde by sa do budúcnosti mali alebo nemali stavať parkoviská alebo základne pre sedačkové lanovky, lebo budeme vedieť, ktorým smerom by sa v prípade podobných nešťastí mohol daný svah zosúvať,“ povedal Žiga s tým, že ministerstvo nemá o podobných rizikách vo Vrátnej doline aktuálne údaje, pretože geologický prieskum bol naposledy robený v sedemdesiatych rokoch minulého storočia.

Už týždeň po júlovej prietrži mračien prišli zosuvy svahov posúdiť geológovia zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra. „Konštatovali, že išlo o úplne výnimočnú situáciu, ktorá sa stáva raz za niekoľko desaťročí. Posledné takéto nešťastie tu bolo v roku 1959 a predtým v roku 1848. Čiže je to úplne atypická situácia,“ dodal minister životného prostredia.

Zabezpečovacie práce pokračujú

V turisticky obľúbenej malofatranskej doline sa aktuálne pokračuje v zabezpečovacích prácach, vodohospodári upravujú poškodené koryto potoka Varínka a žilinskí krajskí cestári spevňujú prístupovú cestu do doliny.

Obrazom: Búrky na Slovensku za sebou zanechali dramatickú spúšť

Šesť kilometrov Varínky by malo byť obnovených do polovice októbra a stáť odhadovaných 2,1 milióna eur, pričom vodohospodári zatiaľ na úpravu a spevňovanie brehov minuli 800-tisíc eur.

Cesta III. triedy z Terchovej až po chatu Vrátna by mala byť sprejazdnená do konca októbra, krajskí cestári aktuálne vykonávajú injektáž a pripravujú výstavbu oporných múrov v časti Tiesňavy, z mimoriadnej trojmiliónovej štátnej pomoci doposiaľ minuli 1,9 milióna eur.

Voda vytrhala kusy asfaltu

Prívalová vlna vody, bahna a skál, ktorá sa 21. júla po prietrži mračien prehnala turisticky obľúbenou Vrátnou dolinou, zničila koryto potoka Varínka, poškodila jedinú prístupovú cestu do doliny a kamením zasypala dolnú stanicu kabínkovej lanovky na Chleb.

Voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s hlinou a skalami zmietla aj päťdesiat zaparkovaných áut. Horská chata Vrátna zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah.

Desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni Malej Fatry. Záchranárom sa ešte v ten deň v neskorých večerných hodinách podarilo z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chlebu evakuovať 122 ľudí.

Živelná pohroma si nevyžiadala žiadne úrazy ani obete. Obnova celej Vrátnej doliny potrvá najmenej do konca októbra a stáť bude zhruba desať miliónov eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Žiga
Firmy a inštitúcie MŽP Ministerstvo životného prostredia SR