Fico na oslavách SNP kritizoval sankcie, Paška neonacistov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Oslavy 70. výročia Slovenského národného povstania
Premier SR Robert Fico počas príhovorov pri Pamätníku SNP v rámci centrálnych osláv 70. výročia Slovenského národného povstania. Banská Bystrica, 29. august 2014. Foto: SITA/Ján Viazanička

BANSKÁ BYSTRICA 29. augusta (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska vo svojom prejave na piatkovom slávnostnom zhromaždení na oslavách 70. výročia vypuknutia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici vyzdvihol osobné rozhodnutia jednotlivých účastníkov zapojiť sa do Povstania a odmietnuť tak „filozofiu, že zo všetkého sa dá vychytračiť bez obetí.“ Od rozhodnutia, statočnosti a obetí povstalcov sa podľa neho odvíja naša dnešná sloboda, príležitosti, medzinárodné postavenia aj historické sebavedomie. Pripomenul, že úcta patrí aj bežným ľuďom, ktorí povstalcom poskytovali zázemie.

Obrazom: Oslavy 70. výročia SNP v Banskej Bystrici

Fico opäť kritizoval sankcie

Český prezident Miloš Zeman uviedol, že aj vďaka SNP sa nepodarilo uskutočniť plány nemeckých nacistov so slovanskými národmi, ktorých označovali ako podľudí a po víťaznej vojne ich chceli sčasti zlikvidovať a sčasti presunúť do pracovných táborov na Sibír.

Na jeho prejav nadviazal predseda parlamentu Pavol Paška, ktorý kritizoval „bezhraničnú hlúposť“ slovenských neonacistov, ktorí sa hlásia k vlastenectvu a zároveň oslavujú fašistický Slovenský štát a jeho predstaviteľov, ktorí asistovali deštrukcii národa „SNP bolo pre národ záchranné koleso. Na Slovensku nie je vlasteneckejšia tradícia ako SNP. Antifašistická tradícia je štátotvorná tradícia,“ vyhlásil Paška.

Premiér Fico zostal verný tradícii svojich verejných vystúpení z posledných týždňov a svoj prejav využil opäť aj na kritiku vzájomných hospodárskych sankcií západných demokratických krajín a Ruska.

Kaník kritizoval Fica

Podľa poslanca Ľudovíta Kaníka z SDKÚ-DS sa premiér Fico opäť snažil nepriamo obhajovať počínanie Ruska na Ukrajine a spochybňovať potrebu účinných krokov Európskej únie, ktoré majú zastaviť dnes už otvorenú agresiu Ruska voči susednej Ukrajine, myslí si predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

„Vo svojom príhovore hovoril o propagande, pričom celý svet vidí reálne presuny ruskej armády a techniky. Zo strany R. Fica je to zapojenie sa do ruskej propagandistickej hry, ktorá sa vysmieva celému svetu tvrdením, že na Ukrajinu neútočí,“ uviedol Kaník vo svojom vyhlásení, ktoré agentúre SITA poslala hovorkyňa SDKÚ Jana Zvončeková.

„V predvečer summitu Európskej rady, ktorá sa bude touto krízovou situáciou zaoberať, je to ďalšie spochybnenie Slovenska ako spojenca v EÚ a NATO. Proti tomu SDKÚ- DS dôrazne protestuje.“ zdôraznil Kaník.

Ako dodal, opačným príkladom jasného hodnotového postoja je neúčasť poľského prezidenta Bronislawa Komorowského na oslavách SNP práve pre účasť predstaviteľa Ruskej federácie.

Poľský prezident sa osláv vraj nezúčastnil pre zmenu svojho programu, veniec položil v sprievode slovenského prezidenta Andreja Kisku popoludní. „Brániť agresora a spochybňovať opatrenia namierené proti agresii len preto, lebo dnes je agresor Rusko, je znevážením a pošliapaním odkazu SNP, znevážením boja za slobodu a demokraciu.“ uzavrel Kaník.

Glváč hovoril s ruským ministrom o Ukrajine

Na oslavách sa zúčastnil aj minister obrany Martin Glváč, ktorý si myslí, že Slovenské národné povstanie je jedným z najväčších míľnikov slovenskej histórie a je nevyhnutné si ho stále pripomínať, aby zostal v mysliach aj pre mladšie generácie.

„Slovenské národné povstanie je jedným z najväčších míľnikov slovenskej histórie. Vždy si ho budeme vážiť a uctievať. Je dôkazom vôle slovenského národa vziať svoj osud do vlastných rúk,“ uviedol Glváč vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poslala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

Oslavy 70. výročia Slovenského národného povstania
Foto: SITA/Ján Viazanička

Minister Glváč sa stretol aj s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom. Pri príležitosti osláv 70. výročia SNP spolu slávnostne otvorili v Múzeu SNP dokumentárnu výstavu s názvom Víťazstvo.

Obaja ministri obrany hovorili aj o situácii na Ukrajine. „Tlmočil som naše znepokojenie so situáciou na Ukrajine. Znova zopakujem, že k diplomatickému riešeniu je potrebná komunikácia,“ uviedol Glváč. Ako dodal, mrzí ho, že pri ruskom ministrovi zostal sám. „Bola to možnosť pre hlavného veliteľa ozbrojených síl, aby sa porozprával a získal penzum informácií a naliehal ako demokrat na to, aby bola skôr vedená naša politika diplomatickou cestou,“ uzavrel Glváč.

Na oslavy prišlo vyše 10-tisíc ľudí

Podľa odhadu riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva sa na piatkovej oficiálnej časti osláv 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici zúčastnilo zhruba 10- až 15-tisíc ľudí. Ocenil, že sa toľko ľudí stretlo, aby vzdali úctu SNP ako boju za ideály slobody a demokracie.

Oficiálna časť osláv výročia SNP sa začala hodinu predpoludním kladením vencov v pietnej sieni Pamätníka SNP a pokračovala na poludnie slávnostným zhromaždením. Zúčastnili sa na nej slovenskí ústavní činitelia a delegácie zo zhruba 40 krajín. Najvyššie postavenými zahraničnými hosťami boli český prezident Miloš Zeman a ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Viac o programe osláv 70. výročia vypuknutia SNP si môžete pozrieť

—–> V TOMTO ČLÁNKU

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaĽudovít KaníkMartin GlváčMiloš ZemanPavol PaškaSergej Šojgu