Obrazom: Letecké dni SIAF priniesli veľkolepú šou v oblakoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Medzinárodné letecké dni SIAF 2014
Predstavenie Grumman-164A "Catwalk" zo Švédska počas otvorenia Medzinárodných leteckých dní SIAF 2014. Sliač, 30. august 2014. Foto: SITA/ Ján Viazanička

BANSKÁ BYSTRICA 30. augusta (WEBNOVINY) – Letisko Sliač je v sobotu a v nedeľu dejiskom medzinárodných leteckých dní Slovak International Air Fest (SIAF) 2014. V programe, ktorý je na oba dni naplánovaný od 10:00 do zhruba 17:00, je 25 letových ukážok v podaní leteckých tímov z 13 krajín, viacero sprievodných akcií a zhruba 80 statických ukážok leteckej techniky.

Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa SIAF Monika Pastuchová, na slávnostnom otváracom ceremoniáli sa zúčastnili aj prezident Andrej Kiska, predchádzajúci prezident Ivan Gašparovič, minister obrany Martin Glváč, minister školstva Peter Pellegrini a ďalší verejní činitelia.

Organizátori na podujatí očakávajú za oba dni spolu zhruba 100-tisíc návštevníkov. Najväčšou atrakciou majú byť preteky automobilu Ariel Atom s lietadlom L-39 Albatros lotyšskej akrobatickej skupiny Baltic Bees.

Obrazom: Medzinárodné letecké dni SIAF 2014

Pre motorizovaných sú pripravené záchytné parkoviská na poliach zo severnej aj južnej strany letiska. Parkovanie na nich je bezplatné a z južných parkovísk, ktoré sú vzdialenejšie od vstupu na letisko, premáva aj bezplatná kyvadlová doprava. Návštevníci sa na podujatie budú môcť z Banskej Bystrice a Zvolena dopraviť aj autobusovou linkou SIAF.

„Zatiaľ ide všetko hladko, na príjazdových cestách nie sú hlásené dopravné nehody, ani kolízie. Samozrejme, že pre veľký počet prichádzajúcich vozidiel sa tvorili kolóny. Kapacita parkovísk je dostatočná, pripravené máme aj záložné parkoviská,“ povedala Pastuchová. Informácie o aktuálnej dopravnej situácii na príjazdových cestách a parkoviskách môžu vodiči získať aj prostredníctvom Rádia SIAF, ktoré z letiska vysiela na frekvencii 107,3 megahertza.

Pre letecké dni SIAF je cesta I/69 medzi Sliačom a Banskou Bystricou v úseku popri letisku neprejazdná, vyhradená je z oboch strán na účely príjazdu návštevníkov na parkoviská a ich odjazd späť.

Medzinárodné letecké dni SIAF 2014
Foto: SITA/ Ján Viazanička
Medzinárodné letecké dni SIAF 2014
Foto: SITA/Ján Viazanička
Medzinárodné letecké dni SIAF 2014
Foto: SITA/Ján Viazanička

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaIvan GašparovičMartin GlváčPeter Pellegrini