Slováci podpísali s Čechmi a Švédmi deklaráciu o lietadlách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Medzinárodné letecké dni SIAF 2014
Čestná stráž vztyčuje vlajky počas otvorenia Medzinárodných leteckých dní SIAF 2014. Sliač, 30. august 2014. Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 30. augusta (WEBNOVINY) – Slovensko v oblasti bojového letectva speje k úzkej spolupráci so susednou Českou republikou a Švédskom, na základe ktorej by sme si v budúcnosti mohli prenajať letové hodiny na stíhačkách Gripen.

Realizácia projektu spoločnej ochrany

Štátni tajomníci ministerstiev obrany týchto troch štátov v sobotu podpísali deklaráciu o trojstrannej spolupráci v oblasti viacúčelových taktických lietadiel. Urobili to symbolicky pred začiatkom Medzinárodných leteckých dní SIAF 2014.

„Napĺňanie deklarácie o vzájomnej spolupráci medzi Slovenskom, Českou republikou a Švédskym kráľovstvom nám v prvom rade otvorí cestu k realizácii projektu spoločnej ochrany česko-slovenského vzdušného priestoru. České stíhacie lietadlá Gripen so slovenskými lietadlami MiG-29 budú môcť spoločne pôsobiť z leteckých základní oboch štátov v systéme NATINADS. Reálne sa tak vytvára aj možnosť leteckých operácií českých Gripenov zo základne Sliač, ktorá už dnes spĺňa všetky potrebné štandardy NATO,“ vysvetlil štátny tajomník slovenského rezortu obrany Miloš Koterec.

Obrazom: Letecké dni SIAF 2013 na letisku Sliač

Projekt chcú spustiť čo najskôr

Podľa Koterca je potrebné prednostne posúdiť pripravenosť technickej infraštruktúry na prevádzku uvedeného nového typu leteckej techniky. Prvým reálnym naplnením deklarácie bude vytvorenie spoločnej expertnej skupiny, ktorá už v septembri posúdi spomínanú pripravenosť. Potom by česká a slovenská strana chceli pristúpiť ku komplexnému vyriešeniu legislatívnych, technických a operačných požiadaviek na spoločnú ochranu vzdušného priestoru tak, aby bolo možné tento projekt spustiť čo najskôr.

„V prvej fáze sa predpokladá využitie súčasnej leteckej techniky. Po roku 2016 plánujeme spoločne s Českou republikou prevádzkovať rovnaký typ stíhacích lietadiel, čo obom krajinám výrazne ušetrí finančné prostriedky v oblasti logistiky a výcviku, ale aj zásadným spôsobom posilní interoperabilitu oboch letectiev v rámci NATO,“ uviedol štátny tajomník Koterec.

Švédsko je v projekte vítané

Na dosiahnutie tohto cieľa víta účasť švédskej strany v projekte, ktorá ako jediná ponúka možnosť dlhodobého prenájmu nových taktických lietadiel. Ide o rovnakú formu prevádzkovania nadzvukovej leteckej techniky, ktorú si už po druhýkrát zvolila aj Česká republika a vzhľadom na limitované rozpočtové zdroje zároveň jediný spôsob modernizácie stíhacieho letectva a zaistenia spôsobilosti Vzdušných síl OS SR.

Podpis deklarácie považuje Slovenská republika aj za úvodný krok k otvoreniu oficiálnych rokovaní s vládou Švédskeho kráľovstva o možnosti dlhodobého prenájmu lietadiel Gripen. „Predpokladáme, že tieto rokovania so švédskymi partnermi prebehnú paralelne s česko-slovenskými rokovaniami o spoločnej ochrane vzdušného priestoru tak, aby bolo možné spustiť tento projekt už budúci rok,“ povedal Koterec. Švédski špecialisti prispejú tiež do expertnej skupiny na technické posúdenie pripravenosti infraštruktúry leteckej základne Sliač.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miloš Koterec
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SR