Fico si vyhradil právo odmietnuť nové sankcie voči Rusku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas TB po skončení stretnutia členov Európskej rady v Bruseli. Foto: SITA/Diana Černáková

BRUSEL 31. augusta (WEBNOVINY) – Slovenský premiér Robert Fico potvrdil, že si v rámci diskusie počas sobotňajšieho mimoriadneho summitu lídrov EÚ vyhradil právo nesúhlasiť so sankciami, ktoré pôjdu proti záujmom Slovenskej republiky.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Po skončení zasadnutia v nočných hodinách premiér novinárov taktiež informoval o prítomnosti ukrajinského prezidenta Petra Porošenka na rokovaní lídrov, ktorí si vypočuli jeho hodnotenie aktuálnej situácie na východe Ukrajiny. Ako povedal Fico, „to neznamená, mu verím každé jedno slovo“.

Podotkol však, že lídri zareagovali potrebou predložiť v najbližších dňoch návrh nových sankcií voči Rusku. Podľa slovenského premiéra je to vzhľadom na chýbajúcu analýzu účinkov už platných obmedzení voči Moskve zlé riešenie.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Podporil ho aj český premiér

Podľa slovenského lídra má Bratislava záujem o objektívny obraz o dianí na Ukrajine a vláda sa podľa jeho slov snaží sama získavať informácie prostredníctvom svojich zdrojov a služieb. Aj preto má podľa Fica problém s ďalšími obchodnými obmedzeniami, ktoré budú znevýhodňovať Slovensko na úkor iných regiónov.

Vo vyhradení si práva na zablokovanie pre Slovensko škodlivých sankcií ho podľa neho podporil aj český premiér Bohuslav Sobotka. Dodal zároveň, že o veci prebehla „vášnivá diskusia“.

Premiér víta zvolenie Tuska

Fico sa vyjadril aj k zvoleniu poľského premiéra Donalda Tuska lídrami EÚ za nového stáleho predsedu Európskej rady. Podľa jeho slov je to pre Slovensko „potešujúca správa“ v súvislosti s jeho „veľmi priateľskými a otvorenými“ vzťahmi s Tuskom. V kombinácii s novozvolenou šéfkou diplomacie EÚ, talianskou ministerkou zahraničných vecí Federicou Mogheriniovou je to podľa jeho názoru „dokonalá rovnováha“.

Návrat slovenského premiéra z Bruselu do Bratislavy však skomplikovalo počasie. Pôvodný odlet pripravovaný na druhú hodinu v noci delegácia pre hustú hmlu na bratislavskom letisku presunula na doobedie. Prílet premiéra spolu s novinármi sa preto predpokladá v nedeľu napoludnie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bohuslav SobotkaRobert Fico