V Košiciach sa začína Festival divadiel strednej Európy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Divadlo Nová scéna uvedie muzikál Hairspray
Bratislavské Divadlo Nová scéna uvedie americký muzikál Hairspray, ktorý sa v roku 2007 dočkal aj filmového spracovania s Nikki Blonsky, Johnom Travoltom a Michelle Pffeifer v hlavných úlohách. Foto: Ctibor Bachratý

KOŠICE 3. septembra (WEBNOVINY) – Tucet divadelných predstavení, workshop, seminár, ale aj prezentáciu knihy ponúkne v prvý septembrový týždeň už 8. ročník Festivalu divadiel strednej Európy v Košiciach, ktorý organizuje občianske združenie Košické divadlo.

Ako informoval hovorca Štátneho divadla (ŠD) Košice Svjatoslav Dohovič, od stredy 3. septembra do nedele 7. septembra sa môžu milovníci divadelného umenia tešiť na pouličné predstavenia, tanečné a hudobné divadlo aj činohru v podaní divadelných súborov zo Slovenska, Maďarska, Česka, Poľska a prvýkrát tiež z Talianska.

„Sme radi, že sa nám napriek trochu skromnejším možnostiam podarilo pripraviť program, v ktorom si nájdu to svoje milovníci rôznych žánrov. Aj v tomto roku pokračujeme v tradícii prinášania festivalových podujatí do netradičných priestorov. Využijeme objekty, ktoré boli zrekonštruované v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry – Košice 2013, teda Kasárne/Kulturpark, Malú scénu Štátneho divadla Košice, divadlo Thália a Átrium Bábkového divadla v Košiciach,“ povedal riaditeľ festivalu František Ténai.

Festival začne prezentáciou knihy

Festival sa začne v stredu 3. septembra prezentáciou knihy Medzivojnový muž známeho košického dramatika Karola Horáka. V prvý deň festivalu sa diváci môžu tešiť aj na chodúľový uličnícky blázinec Černá rodinka – pouličné divadelné predstavenie súboru Theatre KVELB z Českých Budějovíc.

Program prvého dňa vyvrcholí reprízou netradičného spracovania drámy Karola Horáka Svedectvo krvi, spoločného projektu OZ Košické divadlo a Štátneho divadla Košice, ktorý bol pred niekoľkými mesiacmi ocenený na festivale Nová dráma/New drama v Bratislave. Organizátori s tvorcami tejto inscenácie pripravujú aj odborný seminár, ktorý otvorí program druhého festivalového dňa.

Vo štvrtok 4. septembra ponúka festivalový program dve divadelné produkcie. Najprv sa v Kasárňach/Kulturparku predstaví slovenské Divadlo Pôtoň s metaforickou správou o Slovensku a Slovákoch s názvom Krajina nepokosených lúk. Ako prvý zahraničný hosť sa na Malej scéne ŠD Košice predstaví Teatr Ad Spectatores z poľskej Wroclavi, ktorý uvedie hru Lidie Amejko Život sídliskových svätých.

Zaznie aj Verdiho La Traviata

Piatok 5. septembra, bude patriť tancu a humoru. Umelci hosťujúceho tanečného súboru Artemis Danza z talianskej Bologne pripravujú na dopoludnie workshop a predstavením La Traviata, ktoré je venované slávnemu Giuseppe Verdimu, uzavrú v Historickej budove ŠD program tretieho festivalového dňa.

Ešte predtým je v programe festivalu Sud smiechu, ktorý vybuchne pred historickou divadelnou budovou v podaní Teatru na walizkach z poľského mesta Wroclav. Na Malej scéne ŠD sa po nich s hrou Martina Kukučína Neprebudený predstaví Divadlo Commedia z Popradu.

Program predposledného dňa, soboty 6. septembra, otvorí v Thálii inscenácia Csabu Székelyho Banská slepota, ktorá je spoločným projektom dvoch divadiel z Maďarska – Divadla Csiky Gergely v Kaposvári a Národného divadla v Pécsi. Predstavenie sa odohrá v maďarskom jazyku so slovenskými titulkami. Po nich sa môžu diváci tešiť na one man show Romana Martinského, ktorý uvedie netradičné spracovanie slávneho Hamleta z pera Jakuba Nvotu.

Záver bude patriť deťom

Posledný deň festivalu, nedeľa 7. septembra, bude patriť deťom. Popoludní sa pred historickou budovou divadla predstaví Divadlo Maškrta s hrou Janky Šebovej O haluštičke, zbojníckej dievčičke.

Po tomto predstavení si môžu deti pozrieť v átriu Bábkového divadla v Košiciach hru Zuzany Kollárovej Janko Hraško a iné hraškovinky. Festivalový program uzavrie v Historickej budove ŠD Košice predstavenie Rok Diabla poľského divadla Teatr Ad Spectatores z Wroclavi.

„Na niektoré predstavenia je vstup voľný bez vstupeniek, na niektoré je vstup zadarmo s tým, že diváci musia mať vstupenky, ktoré si vyzdvihnú v pokladni ŠD Košice a do priestorov s obmedzenou kapacitou sú vstupenky spoplatnené symbolickým vstupný,“ povedal riaditeľ festivalu František Ténai. Viac informácií nájdu záujemcovia na www.kosicefest.eu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia