Fico odmietol sankcie voči Rusku, podľa SDKÚ urobil zle

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Predseda vlády SR Robert Fico. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 1. septembra (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico (SDKÚ-DS) urobil mimoriadne zlé rozhodnutie, keď si vyhradil právo odmietnuť sankcie voči Rusku za celú vládu, tvrdí SDKÚ-DS.

Podľa tohto rozhodnutia sa slovenský predseda vlády bude na úrovni EÚ rozhodovať na základe svojich osobných pocitov, ktoré nazýva národnými záujmami, myslí si opozičná strana. „To, že si premiér ako osoba vyhradil odmietnuť sankcie voči Rusku za celú vládu, môže svedčiť aj o rozdielnom nazeraní na ukrajinsko-ruský konflikt vo vnútri vládnej strany,“ povedal k sobotňajšiemu mimoriadnemu summitu v Bruseli predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Členovia EÚ musia vystupovať jednotne

Postoje slovenského premiéra, ale nielen jeho, musia v EÚ naštartovať diskusiu o tom ako a podľa akých kritérií bude únia postupovať v prípadoch, ako je aktuálne vojenská agresia Ruska voči Ukrajine, dodáva Frešo. „Je to ešte zoskupenie, ktorého piliere sú v slobode a demokracii, alebo sa v podobných prípadoch budú zohľadňovať čisto ekonomické preferencie členov EÚ?“ pýta sa predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Únia riešila podľa neho v posledných rokoch výlučne ekonomické problémy prameniace z hospodárskej krízy a vojenský konflikt ju zastihol absolútne nepripravenú. Ekonomické sankcie sú dnes podľa Kaníka nástrojom, ako protistranu donútiť k diplomatickému nie vojenskému jednaniu. „Preto musia všetci členovia vystupovať jednotne, a to sa týka aj Slovenska,“ uzavrel predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS.

Fico so sankciami nesúhlasil

Slovenský premiér Robert Fico potvrdil, že si v rámci diskusie počas sobotňajšieho mimoriadneho summitu lídrov EÚ vyhradil právo nesúhlasiť so sankciami, ktoré pôjdu proti záujmom Slovenskej republiky. Po skončení zasadnutia v nočných hodinách premiér novinárov tiež informoval o prítomnosti ukrajinského prezidenta Petra Porošenka na rokovaní lídrov, ktorí si vypočuli jeho hodnotenie aktuálnej situácie na východe Ukrajiny.

Ako povedal Fico, „to neznamená, že mu verím každé jedno slovo“. Podotkol však, že lídri zareagovali potrebou predložiť v najbližších dňoch návrh nových sankcií voči Rusku. Podľa slovenského premiéra je to vzhľadom na chýbajúcu analýzu účinkov už platných obmedzení voči Moskve zlé riešenie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľudovít KaníkPavol FrešoRobert Fico
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana