Kotlebov nápis Yankees go home! Stop NATO! zvesili z úradu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marian Kotleba vyvesil na úrad vlajku s nápisom 'Stop NATO'
Nápis na budove úradu BBSK na Námestí SNP počas centrálnych osláv 70.výročia Slovenského národného povstania. Banská Bystrica, 29. august 2014. Foto: SITA/Ján Viazanička

BANSKÁ BYSTRICA 2. septembra (WEBNOVINY) – Transparent s nápisom Yankees go home! Stop NATO!, ktorý vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) s predsedom Marianom Kotlebom zavesili v piatok v deň výročia SNP na priečelie Úradu BBSK, tam už nie je.

Jeho zvesením vedome alebo nevedome vyhoveli Krajskému pamiatkového úradu (KPÚ) v Banskej Bystrici, ktorý ešte v piatok nariadil jeho okamžité odstránenie.

Obrazom: Oslavy 70. výročia Slovenského národného povstania

Budova je kultúrnou pamiatkou

Ako v utorok pre agentúru SITA pripomenula právnička KPÚ Oľga Rejdovjanová, budova Úradu BBSK je národnou kultúrnou pamiatkou a stojí v mestskej pamiatkovej rezervácii. Na inštalovanie transparentu krajská samospráva potrebovala povolenie pamiatkarov, ktoré však nemala a ani oň nepožiadala.

„Nariadenie o odstránení transparentu sme vydali hneď v piatok a pokúsili sa ho doručiť v spolupráci s mestskou políciou. Vzhľadom na to, že boli voľné dni, však bol s doručením problém. Dnes ráno to však bolo odstránené, čo je pre nás podstatné,“ povedala Rejdovjanová.

Hovorca vraj o nariadení nevie

Hovorca BBSK Miroslav Belička v piatok pre agentúru SITA uviedol, že transparent bude na budove úradu visieť celý týždeň a súvisí s výstavou fotografií, ktorá je inštalovaná v priestoroch úradu. Dnes na otázku, prečo ho už zvesili, odpovedal: „Rozhodli sme sa, že ho teraz dáme dole, máme náš stranícky na Urpíne (na súkromnom pozemku na svahu kopca Urpín, pozn. SITA). Výstava ale pokračuje.“

O nariadení KPÚ Belička podľa vlastných slov nemá vedomosť. „Ale ak takéto nariadenie v podateľni prijali, budeme pamiatkový úrad určite žiadať, aby skontroloval všetky transparenty na Námestí SNP,“ dodal Belička.

Krajskí poslanci sa od nápisu dištancujú

Kotlebov transparent sa stal podnetom na vyhlásenie krajských poslancov, ktoré na návrh poslankyne Boženy Kováčovej prijali na úvod utorkového zasadnutia. Župana Mariana Kotlebu v ňom vyzývajú, aby nezneužíval majetok občanov samosprávneho kraja, a to konkrétne budovu sídla BBSK na propagáciu politickej strany vyvesovaním hanlivých hesiel.

„Zároveň sa od krokov a počínania predsedu BBSK dištancujeme a ospravedlňujeme sa obyvateľom BBSK za to, že predseda zneužíva svoju funkciu na propagáciu a prezentáciu názorov jednej politickej strany, a to Ľudová strana Naše Slovensko,“ uvádza sa vo vyhlásení. Poslanci v ňom tiež pripomenuli, že vyvesenie transparentu nie je prvým svojvoľným zásahom súčasného župana na budove úradu. Predtým to bolo zvesenie vlajky Európskej únie, ktorú Kotleba označil slovom „handra“.

Za vyhlásenie hlasovalo 38 prítomných poslancov, zdržali sa dvaja a proti nebol nikto. Poslanec Jaroslav Demian v diskusii pripomenul, že súčasné vedenie BBSK zneužíva na propagáciu svojich politických názorov aj webové sídlo župy. Kotleba sa do diskusie nezapojil a vyhlásenie ani nijako nekomentoval.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marian Kotleba
Firmy a inštitúcie BBSK Banskobystrický samosprávny kraj (VÚC)NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy