Sulík víta rozhodnutie o referende, biskupov Kiska prekvapil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sulik
Predseda strany SaS Richard Sulík na tlačovej besede strany SaS o daňovej úľave pre Babišovo Duslo Šaľa a o krokoch strany Sas proti takýmto praktikám. Bratislava, 23. júl 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 3. septembra (WEBNOVINY) – Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík je veľmi rád, že prezident Andrej Kiska uprednostnil poctivý prístup k Ústave SR ako základnému zákonu štátu a nepodľahol emotívnemu volaniu po rýchlej zmene.

Ako povedal Sulík v stredu pre agentúru SITA, SaS už niekoľkokrát apelovala, že toto referendum nie je v súlade s Ústavou SR, pretože podľa jedného z ústavných článkov nemôžu byť predmetom referenda základné ľudské práva.

„Odsudzujeme nielen protiprávnosť referenda, ale aj spôsob, akým ho Aliancia za rodinu propagovala – podľa billboardov považujú niektoré menšiny za ľudí druhej kategórie. To je pre SaS neakceptovateľné,“ vyhlásil Sulík.

Rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského prekvapilo a berie ho na vedomie.

Ako sa uvádza vo vyhlásení, ktoré v stredu agentúre SITA poskytla Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska, KBS v mene veriacich Katolíckej cirkvi na Slovensku potvrdzuje, že na základe Svätého Písma a Tradície bude pokračovať v maximálnej podpore základného a nenahraditeľného modelu rodiny ako spoločenstva muža a ženy, ktoré je predpokladom na prirodzený ľudský rozvoj detí.

„Je zrejmé, že inštitucionalizácia iných spôsobov správania sa jednotlivcov na úroveň rodiny predstavuje zásadné narušenie spoločnosti v jej základoch,“ uvádza sa vo vyhlásení.

LGBTI hovoria o plnení si prezidentovej povinnosti

Iniciatíva Inakosť víta rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku, aby referendum o ochrane rodiny preskúmal Ústavný súd SR, no zároveň zdôrazňuje, že si len plní svoju základnú povinnosť postupovať v zmysle Ústavy SR a dodržiavať ju. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko, ak by prezident zjavne protiústavné referendum vyhlásil, porušil by ústavu.

„Od začiatku iniciatívy za vypísanie referenda sme boli presvedčení o jeho protiústavnosti,“ poznamenal. Neskrývaným úmyslom organizátorov je podľa jeho slov okrem iného obmedziť prístup časti obyvateľstva k právnym inštitútom manželstva, adopcií a registrovaných partnerstiev, ktoré spadajú pod právo na súkromie a rodinný život a do budúcna tento stav zabetónovať.

Obrazom: Aliancia za rodinu už petíciu odovzdala prezidentovi

„Keďže všetci ústavní právnici, ktorí sa k tomu už v médiách vyjadrovali, upozornili na možnú protiústavnosť, je teda zjavné, že s tým museli počítať aj organizátori,“ pripomenul s tým, že viac ako 400-tisíc signatárov tak podviedli dvakrát. „Raz, keď im povedali, že hlavnou hrozbou pre ich rodiny sú homosexuáli a druhýkrát, keď ich dôveru zneužili na presadzovanie protiústavnej a od začiatku márnej iniciatívy,“ vysvetlil pre agentúru SITA Macko.

Zákaz konania referenda o ľudských právach je podľa neho jednou z ústavných bŕzd tyranie väčšiny. A navrhované referendum sa rozhodnutím väčšiny pokúša zakonzervovať z pohľadu rovnosti v dôstojnosti a právach dlhodobo neudržateľné obmedzenia práv menšiny, pripomenul. „Je škoda, že jeho iniciátori nevenovali miesto toho svoju energiu, čas a obdivuhodné nasadenie aktivitám skutočne pomáhajúcich rodinám na Slovensku,“ dodal Macko.

Amnesty International znepokojujú otázky referenda

Rozhodnutie prezidenta Kiska víta aj Amnesty International Slovensko. Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe, o ktorej agentúru SITA informovala Ľudmila Ďurajová, „Amnesty International Slovensko znepokojujú otázky referenda, ktorých prípadné schválenie ovplyvní život jednej skupiny ľudí, čím vytvorí legitímny priestor pre diskrimináciu a môže viesť aj k odnímaniu práv ďalších skupín“.

Hnutie preto víta rozhodnutie prezidenta o tom, že referendum poputuje na preskúmanie na Ústavný súd SR pre možný nesúlad otázok v ňom s ústavou. „Týmto postojom sa vytvorí priestor na prehodnotenie nielen samotnej ústavnosti vyhlásenia referenda, ale aj priestor na diskusiu o postavení a ochrane práv menšín v našej krajine,“ tvrdí v tlačovej správe Jela Dobošová z Amnesty International Slovensko.

Amnesty International Slovensko znepokojujú otázky referenda, ktorých prípadné schválenie ovplyvní život jednej skupiny ľudí, čím vytvorí legitímny priestor pre diskrimináciu a môže viesť aj k odnímaniu práv ďalších skupín. „Odňať neheterosexuálnym párom možnosť uzavrieť registrované partnerstvo a manželstvo vedie k diskriminácii vo viacerých oblastiach ako napríklad v sociálnej, ekonomickej, ale aj pri výkone istých právnych úkonov,“ cituje tlačová správa Dobošovú.

Aliancia za rodinu odovzdala prezidentovi petíciu o gejoch
Foto: SITA/Ján Slovák

Dobošová si zároveň myslí, že „Slovensko sa zbavuje svojej povinnosti bojovať proti všetkým formám diskriminácie, čo je v rozpore s pozitívnymi opatreniami, ktoré boli prijaté práve na splnenie tohto cieľa“. Pripomína, že medzi takéto povinnosti patrí „napríklad revízia Trestného zákona z minulého roka, ktorá pridala k osobitným motívom trestných činov nenávisť pre sexuálnu orientáciu, tiež vytvorenie Výboru pre práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych (LGBTI) osôb v auguste 2012 a prijatie antidiskriminačného zákona, ktorý explicitne zakazuje diskrimináciu pre sexuálnu orientáciu. Navyše, novela ústavného zákona už definuje manželstvo ako ‚jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy‘, ktorú Amnesty International Slovensko považuje za diskriminačnú“.

V závere dodáva, že v prípade schválenia otázok referenda „by sa Slovensko mohlo zaradiť k malému počtu krajín v Európe, ktoré už prijali alebo sa snažia prijať podobné diskriminačné zákony ako Maďarsko, Rumunsko či Litva“.

Referendum o ochrane rodiny z dielne Aliancie za rodinu preskúma Ústavný súd SR. Rozhodol tak prezident SR Andrej Kiska a informoval o tom v stredu v Prezidentskom paláci v Bratislave.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaRichard Sulík
Firmy a inštitúcie Aliancia za rodinuKBS Konferencia biskupov SlovenskaSaS Sloboda a Solidarita