Poslanci preklepli hranice s Ukrajinou, overovali bezpečnosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Ukrajinský vojak na stanovisku hliadkuje na svojom stanovisku v dedine Mariinka v Donecku. Ukrajina, 11. augusta 2014. Foto: SITA/AP

SOBRANCE 3. septembra (WEBNOVINY) – Úroveň ochrany slovensko-ukrajinskej hranice, ktorá je súčasne schengenskou hranicou Európskej únie, bola jedným z bodov výjazdového rokovania Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť na východe Slovenska.

Ako uviedol minister vnútra Robert Kaliňák, poslancov zaujala prezentácia systémov technického a fyzického zabezpečenia hranice a operačného strediska v Sobranciach – schengenského oka. Poslanci sa oboznámili aj so systémom Geo-radar, ktorý je účinným prostriedkom proti budovaniu podzemných pašeráckych tunelov.

Poslanci si prezreli cestný priechod vo Vyšnom Nemeckom vrátane zariadení na odhaľovanie pašovaných vecí v nákladných autách a kamiónoch a tiež na odhaľovanie falošných cestovných dokladov. Videli aj ukážku zadržania narušiteľov zásahovými jednotkami. V programe je aj prehliadka zelenej hranice.

Ako uviedol predseda brannobezpečnostného výboru parlamentu Jaroslav Baška, cieľom bolo oboznámiť členov výboru s úrovňou ochrany schengenskej hranice.

„Slovensko je veľmi dobre pripravené na ochranu schengenskej hranice. Minister nás informoval, že treba ešte zvýšiť ochranu zo vzduchu získaním ďalších vrtuľníkov,“ povedal Baška. Doložil, že dobrou správou pre občanov Slovenska je, že hranica je veľmi dobre zabezpečená a slovenskí občania nemusia mať obavy v súvislosti s vojnovým konfliktom na východe Ukrajiny. Počet narušení za osem mesiacov tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška podľa jeho slov klesol takmer o polovicu.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Na výjazdovom rokovaní sa zúčastnila aj europoslankyňa Monika Smolková. „Prišla som sa pozrieť, ako je u nás zabezpečená schengenská hranica. Budem kolegov v Európskom parlamente hrdo informovať, že naše technické zabezpečenie je na európskej, ak nie svetovej úrovni,“ povedala europoslankyňa a dodala, že v EP preberajú, ako sú pripravené Rumunsko a Bulharsko na vstup do schengenského priestoru.

Podľa člena brannobezpečnostného výboru Martina Fedora je „technické zabezpečenie hranice obdivuhodné a je tu aj vynikajúca kvalita ľudí, ktorí tu pracujú“. Zdôraznil, že je to dôležité aj preto, že ide o najvýchodnejšiu hranicu schengenského priestoru a obranného spoločenstva NATO.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jaroslav BaškaRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky