Marek Čepko: Úver pre Sieť nevybavil Procházka, ale kancelár strany

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ustanovujúci snem strany Sieť
Ustanovujúci snem strany Sieť. Žilina, 1. september 2014. Foto: SITA/Milo Fabian

Poverený kancelár strany Sieť Marek Čepko hovorí o financovaní strany cez úver.

Ako ste sa stali kancelárom Siete?

S Radom Procházkom sa poznáme relatívne dlho, ale intenzívnejšie sme sa stretávali ostatné dva roky. V jednom z rozhovorov sme sa bavili aj o organizačných otázkach, ktoré sú spojené s chodom Siete. Radovi som ponúkol pomoc a on vzápätí konštatoval, že ma práve chcel požiadať o to isté. Takže sme sa zasmiali, že teraz bude ťažké určiť ‚, kto komu ponuku vlastne dal. Ale to hovorím len ako žart. Takže toto je spôsob, ako som sa stal povereným kancelárom Siete.

Sieť avizovala, že na sneme bude informovať, ako má zabezpečené financovanie.

Sieť si tento záväzok splnila. Radoslav Procházka informoval, že sme získali bankový úver, ktorý nám dáva komfort pre pokojnú prácu. Všetky informácie okolo úveru sú bežne predmetom bankového tajomstva. My sme sa však dohodli s bankou, že umožníme sprístupniť kľúčové informácie.

Úver ste získali od českej banky. Prečo nie od slovenskej?

Oslovili sme 15 bánk, vrátane slovenskej pobočky Fio banky. Následne nás kontaktovali zástupcovia centrály Fio banky v Prahe. Rokovania prebiehali už na úrovni centrály v Prahe.

O úvere ste rokovali vy, alebo Radoslav Procházka?

Radoslav Procházka o úvere nerokoval. Dostal som poverenie od prípravného výboru, aby sa v rámci kreovania a funkčnosti kancelárie Siete venoval aj získaniu úveru. Bola to moja agenda – zabezpečiť chod budúcej centrálnej kancelárie Siete a všetky organizačné otázky spojené s jej vznikom. Tieto činnosti sú organicky spojené s riadením financií, preto aj to spomínané poverenie.

Bola to jediná banka, ktorá prejavila záujem poskytnúť úver Sieti?

Spomedzi oslovených bánk prejavili ochotu rokovať tri banky.

Marek Čepko
Foto: Radovan Pavlík

Čo rozhodlo pre českú Fio banku?

Rozhodli sme sa pre najprijateľnejšiu ponuku. Zohľadňovali sme viaceré kritériá. Sumu, na ktorú bol úver poskytnutý, dobu splácania, úrokovú mieru a ďalšie podmienky. Z verejne dostupných zdrojov vieme, že banka financuje aj iné politické subjekty v Čechách.

Úver dostanete vo viacerých čiastkach?

Úver bude poskytovaný na základe potrieb. Mechanizmus bude vychádzať z reálnych potrieb Siete.

Kedy dostanete prvé peniaze z úveru?

V najbližších dňoch. Výšku prvej tranže budeme riešiť na zasadnutí predsedníctva. Čoskoro predložím na predsedníctvo návrh rozpočtu na rok 2014. Sieť bude fungovať na rozpočtovom princípe. Po schválení predsedníctvom budeme postupovať podľa rozpočtu.

Aká je úroková sadzba úveru?

Na úrovni jednomesačného EURIBOR – u navýšeného o 3,9 percentuálneho bodu. To znamená, že suma bude prepočítavaná každý mesiac.

Aká je dĺžka splatnosti tohto úveru?

Úver bude splatený po dvoch rokoch z budúcich zákonných príjmov Siete. Jediným ručiteľom je predseda Siete Radoslav Procházka.

Koľko zamestnancov má dnes Sieť?

V centrále zamestnáva štyroch zamestnancov. Ideme tento počet rozšíriť, ide nám o postavenie dobrého tímu, ktorý dokáže vytvoriť servis pre našich lídrov.

Čo dnes robia títo zamestnanci?

Vykonávajú administratívne práce, pracujú s databázami sympatizantov, alebo žiadateľov o členstvo.

Máte ambíciu mať platených ľudí aj v regiónoch?

Zatiaľ sme o tom nehovorili. Bude sa tým zaoberať predsedníctvo.

Sídlo strany máte dva mesiace na Röntgenovej ulici v Petržalke. Nájom asi niečo stál.

Súčasťou rokovaní o nájomných zmluvách priestorov bolo okrem ceny pre nás kritériom to, že prenajímatelia nám vedeli garantovať odklad splatnosti prvých platieb. Na druhej strane už z členských príspevkov sme dokázali hradiť časť administratívnych nákladov.

Koľko vyzbierala Sieť doteraz na členských príspevkoch?

Pohybuje sa to v rádoch tisícov eur. Prijímame ich postupne od všetkých členov.

Kto je

Marek ČEPKO (32)

Absolvent Ekonomickej univerzity Bratislava,, Národohospodárska fakulta, špecializácia ‚financie, bankovníctvo a investovanie.

Kariéru v štátnej správe začínal ako finančný analytik v spoločnosti Vodohospodárska výstavba, a.s.

Pracoval tiež na Ministerstve životného prostredia SR ako hlavný koordinátor pre tvorbu metodiky na vypracovanie finančných analýz.

Na obdobie dvoch mesiacov bol poverený riadením Sekcie environmentálnych programov a projektov. Zároveň sa venuje problematike ekologického poľnohospodárstva. Je ženatý, má dve deti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Radoslav Procházka