Slovensko bude ďalej pomáhať v Afganistane, deklaroval Glváč

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovenskí vojaci
Foto: SITA/Juraj Pruša

BRATISLAVA 5. septembra (WEBNOVINY) – Slovenská republika vo štvrtok na prebiehajúcom summite NATO deklarovala ochotu ďalej pomáhať v Afganistane a pristúpiť k novej výcvikovej misii Aliancie – Resolute Support. Uviedol to minister obrany SR Martin Glváč po rokovaní s aliančnými partnermi vo Walese.

„Zatiaľ síce neboli z afganskej strany podpísané príslušné dohody, avšak dnes sme boli informovaní, že obidvaja prezidentskí kandidáti v Afganistane sa k tomuto záväzku hlásia. Po roku 2014 by sa teda mal Afganistan uberať tým smerom, ako bolo dlhodobo plánované, čo potvrdil aj afganský minister obrany, ktorý bol na rokovaní prítomný,“ vysvetlil šéf slovenského rezortu obrany.

Hodnotili aj pôsobenie vojakov

Predpokladá sa, že v novej misii by sa v polročných rotáciách striedalo 65 príslušníkov Ozbrojených síl SR. „Samozrejme mandát musí schváliť Národná rada SR,“ zdôraznil minister Glváč.

Ministri obrany vo štvrtok na spoločnom rokovaní hodnotili aj celkové doterajšie pôsobenie vojakov v Afganistane. Zhodli sa, že situáciu v tejto krajine si netreba idealizovať, avšak pokrok vo vzdelávaní domáceho obyvateľstva je obrovským úspechom.

Obrazom: Summit NATO vo Walese

„Pred desiatimi rokmi de facto neexistovali afganské ozbrojené sily, dnes je tam vyzbrojených 300 000 vojakov a veľmi schopných. Už asi rok fungujú afganské ozbrojené sily samostatne, iba s minimálnou podporou vojakov NATO,“ uviedol stály predstaviteľ SR pri NATO Tomáš Valášek.

Podľa jeho slov je teda predpoklad, že s ďalšou finančnou podporou a mentoringom zo strany síl NATO budú schopné udržať bezpečnosť v krajine.

Do Afganistanu odišli desiatky slovenských elitných vojakov
Foto: SITA/Milo Fabian

Pripomenuli si na vojakov, ktorí zahynuli v Afganistane

Rokovanie o budúcnosti Afganistanu sa vo štvrtok začalo spomienkou na vojakov, ktorí prišli v tejto krajine o život. „Bolo to veľmi silné aj pre Slovensko, pretože sa to týkalo aj našich troch vojakov, o ktorých sme prišli v minulom roku,“ povedal minister Glváč.

Zároveň pripomenul, že Slovenská republika bola 9. najväčším prispievateľom vojenskej pomoci pre Afganistan spomedzi všetkých členských krajín NATO a na 11. mieste z pohľadu všetkých zainteresovaných krajín.

Minister obrany je na dvojdňovom summite NATO vo Walese v delegácii prezidenta SR Andreja Kisku, spolu s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom a náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milanom Maximom.

Témami summitu sú predovšetkým posilnenie kolektívnej obrany, výdavky na obranu, situácia na Ukrajine, ukončenie operácie ISAF v Afganistane a prechod na novú misiu NATO po roku 2014 a prehĺbenie partnerstva a udržiavanie politiky otvorených dverí NATO.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Glváč
Firmy a inštitúcie ISAF Medzinárodné bezpečnostné a pomocné silyMO Ministerstvo obrany SRNATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy