Židia si mohli za holokaust sami, kázal kňaz v Čadci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kriz
Foto: footage.shutterstock.com

BRATISLAVA 5. septembra (WEBNOVINY) – Časť prejavu kňaza Emila Floriša, ktorý sa na bohoslužbe v Čadci vyjadroval na adresu Židov a holokaustu, uráža a znevažuje pamiatku obetí. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa Ústredného zväzu Židovských náboženských obcí v SR (ÚZŽNO) Lucia Kollárová.

Floriš práve v čase, keď si Slovensko pripomínalo 70. výročie Slovenského národného povstania, vyhlásil, že Židia si za vyvražďovanie v koncentračných táboroch mohli sami, pričom zároveň varoval, že to isté sa môže stať znovu Rómom. Časť jeho prejavu, ktorá sa týka holokaustu a Židov, obsahuje podľa Kollárovej nepravdy a antisemitské klišé a relativizuje utrpenie židovského obyvateľstva za čias slovenského vojnového štátu.

To isté sa môže stať aj Rómom

Osviencim
Foto: SITA/AP

Ako sa píše v článku na českom portáli www.e15.cz, Židov podľa Floriša do koncentrákov odvážali z celej Európy preto, že boli nenávidení, a práve to si spôsobili sami. „Teraz hrozí, že na rade sú Rómovia. A viete prečo? Pretože zneužívajú systém a dobrotu ľudí,“ píše sa na portáli, pričom farár to povedal počas bohoslužby pred stovkami ľudí.

Ako však Lucia Kollárová ďalej uviedla, v tomto prípade ide o vyjadrenia, ktoré sú v priamom rozpore s oficiálnymi vyjadreniami katolíckej cirkvi. Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský podľa jej slov takto pred rokom počas pietnej spomienky pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia v Bratislave vyzval na odsúdenie prejavov antisemitizmu.

„S hlbokou ľútosťou spomíname na túto tragédiu, a preto jednoznačne odmietame akúkoľvek nenávisť, rasizmus, zneuctenie ľudskej dôstojnosti ktorejkoľvek osoby,“ uvádza sa v stanovisku Ústredného zväzu Židovskej náboženskej obce v SR. Vyjadrenia kňaza Floriša sú rovnako v rozpore s výrokmi pápeža Františka, ktorý je známy svojím pozitívnym vzťahom k židovskej komunite a ktorý by s takýmito postojmi, podľa nášho názoru, nesúhlasil, dodala.

„Odsúdeniahodné sú aj slová v kázni, ktoré by sa dali interpretovať ako nepriama výzva na nový holokaust Rómov. Aj vzhľadom na aktuálnu vlnu antisemitizmu v Európe považujeme obsah jeho slov (kňaza Floriša – pozn. SITA) za nebezpečný a znepokojujúci. Vnímame ho však len ako morálne a ľudské zlyhanie jednotlivca,“ doplnila pre agentúru SITA hovorkyňa ÚZŽNO.

Osvienčim
Foto: SITA/AP

Roky Slovenského štátu označil za obdobie slobody

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol hovorca Žilinskej diecézy Zdeno Pupík, pán dekan Emil Floriš sa počas bohoslužby na Matičnom námestí v Čadci venoval dejinám farnosti s akcentom na obdobie druhej svetovej vojny. Upozornil na vtedajšie nedobré medziľudské vzťahy medzi Slovákmi a Židmi, ktoré vyústili do nezmyselného a krutého holokaustu.

„Žilinská diecéza sa dištancuje od každej formy xenofóbie. Dôkazom je účasť na tryzne 29. júna, kde biskup Tomáš Galis adresoval list, v ktorom sa ospravedlnil za nečinnosť katolíkov v Žiline počas druhej svetovej vojny,“ vysvetlil.

Kňaz Floriš označil vo svojom prejave roky, keď bolo Slovensko spojencom nacistického Nemecka, za „obdobie slobody“. Ako informuje český portál, podiel slovenských fašistov na holokauste zľahčil tým, že nikto nevedel, čo sa za ostnatým drôtom deje, vraj sa len plnili rozkazy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Stanislav Zvolenský