Obrazom: Fotografie roka už zdobia Hviezdoslavovo námestie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na víťaznom zábere Foto roka je prezident Kiska
Víťazi súťaže Foto roka 2014, zľava: Denis Kozerawski (2.miesto), Tomáš Halász (1. miesto) a Juraj Starovecký (3. miesto). Víťazné fotografie ako aj diela všetkých finalistov súťaže nájdete vo veľkoformátovej podobe inštalované na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave do konca septembra. Bratislava, 5. september 2014. Foto: SITA/Nadácia VÚB

BRATISLAVA 7. septembra (WEBNOVINY) – Víťazné fotografie siedmeho ročníka súťaže Foto roka možno do konca septembra vidieť na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Víťazom súťaže, ktorú na podporu mladých talentových fotografov organizuje Nadácia VÚB, sa stal Tomáš Halász.

Jeho záber s názvom „Pred mítingom“ z kampane Andreja Kisku pred voľbami prezidenta SR uspel v silnej konkurencii takmer 1 300 snímok, ktoré do súťaže prihlásilo viac ako tristo autorov, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová.

Obrazom: Na víťaznom zábere Foto roka je prezident Kiska

Do súťaže sa prihlásil najvyšší počet účastníkov

Siedmy ročník súťaže Foto roka zaznamenal doteraz najvyšší počet prihlásených účastníkov. Tí si mohli zvoliť tému svojej súťažnej série podľa vlastného výberu „Do druhého kola sa dostalo 15 finalistov. Ich tvorba mala vyrovnanú kvalitu, aj napriek rôznorodosti žánrov a techník súčasnej fotografie,“ cituje tlačová správa k výsledkom súťaže predsedu poroty Pavla Vančáta, kurátora a teoretika fotografie z Českej republiky.

Spolu s ním vyberali najlepšie fotografie aj: taliansky fotograf a pedagóg Elio Piazza, Bohunka Koklesová, odborníčka na teóriu a históriu fotografie z Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave a fotožurnalista Maňo Štrauch. Porotcovia nakoniec za víťaza súťaže určili Tomáša Halásza, na druhom mieste skončil Denis Kozerawski a tretie ocenenie si odniesol Juraj Starovecký.

Na víťaznom zábere Foto roka je prezident Kiska
Foto: SITA/Nadácia VÚB

Na fotografii roka je prezident Kiska

„Víťazná fotografia z reportážnej série Tomáša Halásza nás zaujala najmä autorovou dlhodobou sústredenosťou venovanou jednému z kandidátov na prezidenta. V čase vzniku série ešte nebolo jasné, kto sa stane hlavou štátu. Ocenený na druhom mieste Denis Kozerawski sa prezentuje sériou zátiší, ktorá sa obracia k samotnému fundamentu fotografickej praxe. Jeho pokusy v ateliéri skúmajúce základné predpoklady fotografického obrazu vynikajú premyslenou hrou vizuálnych ilúzií, ale aj zmyslom pre jemný sebaironický humor. Juraj Starovecký, ktorý získal tretie miesto, prezentuje vo svojej sérii ‚Guten Tag‘ súčasné Nemecko neobvyklým spôsobom, kombinujúcim sociologickú sondu s postrehom pre nečakané absurdné kontrapunkty bežného dňa,“ priblížil trojicu víťazov predseda poroty Pavel Vančát.

Víťazi súťaže Foto roka 2014 získali od Nadácie VÚB okrem prestížneho ocenenia aj finančné odmeny v celkovej výške 10 tisíc eur a možnosť prezentovať svoje diela na výstave inštalovanej pod holým nebom na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Spolu s nimi tu svoje diela vystavuje aj zvyšných dvanásť finalistov. Galériu fotografií, ktoré postúpili do finále súťaže si každý záujemca môže pozrieť na webstránke súťaže http://www.fotoroka.sk.

Na víťaznom zábere Foto roka je prezident Kiska
Foto: SITA/Nadácia VÚB

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia