SNS chce obnoviť silný štát, Rafaj ako podpredseda skončil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rafael Rafaj
Rafael Rafaj vo funkcii podpredsedu Slovenskej národnej strany skončil. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 6. septembra (WEBNOVINY) – Nové programové tézy a doplnenie vedenia boli hlavnými témami sobotňajšieho 19. mimoriadneho snemu Slovenskej národnej strany na Táloch.

„Základným posolstvom snemu bolo personálne doplnenie podpredsedov SNS, aby vedeli svojim správaním a vystupovaním dať jasný signál všetkým záujemcom o vlasteneckú politiku, že táto sa dá robiť slušne a dôstojne, bez uniforiem, bez nadávok, agresivity a alkoholu,“ povedal na tlačovej besede po skončení snemu predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko.

Prvým podpredsedom strany je Jaroslav Paška. Podpredsedami sa stali Anton Hrnko, Vladimír Chovan, Martina Stodolová a Štefan Zelník. Doterajší jediný podpredseda SNS Rafael Rafaj vo funkcii skončil.

Štát musí ukázať silný prst finančným skupinám

Základným odkazom snemu Slovenskej národnej strany je podľa Andreja Danka snaha o obnovenie silného štátu. Slovenská republika by sa podľa neho mala opäť stať štátom. „Štátom, ktorý si bude plniť nielen zahraničné povinnosti. Základným odkazom je, aby sa vrátil silný štát, silné Slovensko,“ povedal Danko.

Podľa neho sa po roku 1989 „šialene“ otvorili dvere súkromnému sektoru a začalo sa budovať sociálne trhové hospodárstvo. „Ukazuje sa, že štát dnes potrebuje pomoc, potrebuje jasné kompetencie a pozície vo vzťahu k súkromnému sektoru a ukazuje sa, že štát musí ukázať silný prst finančným skupinám,“ dodal Danko.

Štát podľa Danka dnes neexistuje, keďže si neplní elementárne povinnosti. Víziu silného štátu chce strana ďalej prehlbovať a chce o nej komunikovať so stranami, ktoré o to budú mať záujem. Zrkadlo chce SNS nastavovať aj vládnucej strane.

SNS chce hájiť záujmy občanov

Jedným z krokov na posilnenie štátu by malo byť podľa predsedu strany aj získanie strategických podnikov do rúk štátu. „Pokiaľ stratíme všetky vplyvy na tieto podniky, nebudeme mať zdroje na rozvoj a potom sa nebudú budovať cesty, nebudú podmienky pre kultúru, pre šport,“ povedal Danko.

Podľa predsedu SNS je potrebné vyjasniť kompetencie súkromného a štátneho sektora. „Dnes je štát rozoberaný na každej úrovni,“ dodal Danko. Odkazom snemu SNS je absolútne posilnenie štátu, ktorý však nebude tyran a diktátor. Podľa Danka je tiež najvyšší čas urobiť poriadok s bankami, ktoré tu zaviedli „hypotekárne otroctvo, zdierajú našich ľudí, vyvážajú kapitál“. Hlavným cieľom SNS bude okrem posilnenia štátu i dôraz na strednú triedu.

Podľa predsedu chce sobotňajší snem SNS vyslať aj odkaz ľuďom, ktorí stratili dôveru v politikov, že SNS sa snaží byť stranou, ktorá by hájila ich záujmy. SNS podľa neho nie je stranou jedného muža, je konsolidovanou stranou a verí, že aj v najbližších komunálnych voľbách ukáže, že má miesto na politickej scéne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej DankoAnton HrnkoJaroslav PaškaRafael RafajŠtefan ZelníkVladimír Chovan
Firmy a inštitúcie SNS Slovenská národná strana