Fico sa vyjadril k novým sankciám, Ukrajinu v NATO nechce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico v Bruseli.
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 6. septembra (WEBNOVINY) – Sankcie voči Ruskej federácii nemajú vplyv na bezpečnostnú situáciu na Ukrajine, nie sú riešením, povedal predseda vlády SR Robert Fico médiám na sobotňajšom mimoriadnom brífingu k schválenému novému balíku sankcií Európskej únie (EÚ) voči Ruskej federácii.

Víta zároveň piatkové prímerie na východe Ukrajiny. „Považujeme sankcie za kontraproduktívne, za neriešiace problém na Ukrajine.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Veľvyslanci členských štátov EÚ v Bruseli sa v piatok dohodli na tvrdších sankciách voči Rusku za jeho prístup ku kríze na Ukrajine. Podľa diplomatov sa ich uvedenie do platnosti očakáva v pondelok, je však možný odklad v prípade, že vydrží prímerie medzi Kyjevom a východoukrajinskými separatistami dohodnuté takisto v piatok a Rusko stiahne z ukrajinského územia svojich vojakov.

Prvá a druhá vlna sankcií ukázali skôr eskaláciu napätia,“ opakovane zdôraznil premiér v súvislosti s dokončením pracovných rokovaní predstaviteľov vlád EÚ na úrovni veľvyslancov o tzv. tretej vlne sankcií voči Ruskej federácii v piatok 5. septembra večer.

Fico komunikoval so Sobotkom

O návrhu Európskej komisie na rozšírenie sankcií voči Ruskej federácií rokovala podľa premiéra nielen vláda, ale kabinet k téme zvolal aj tripartitu sociálnych partnerov. Premiér o téme podľa vlastných slov „veľmi úzko komunikoval“ aj s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom a „došlo ku koordinácii“.

„Vítam, že zamestnávatelia podporili stanovisko vlády, že sankcie nie sú riešením. Rovnako som veľmi rád, že sme mali podobný názor s premiérom Českej republiky, pánom Sobotkom, že všade tam, kde časti sankcií, alebo sankcie budú ohrozovať národné záujmy, budeme voči týmto častiam sankcií, alebo sankciám priamo na rokovaniach vystupovať,“ povedal pred bratislavským sídlom Slovenského rozhlasu Fico.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Premiér zdôrazňuje, že tretia vlna sankcií je iba pripravená, sankcie ešte nie sú prijaté. „Musí prebehnúť v pondelok špeciálna procedúra na ich schválenie a dovtedy budem určite patriť medzi tých premiérov, ktorí budú hovoriť – podporme prímerie, ktoré dnes je Ukrajine tým, že odložíme tieto sankcie, pretože sú naozaj sankciami, ktoré nič nevyriešia. To je obrovský omyl, ak sa niekto domnieva, že zmenia niečo na bezpečnostnej situácii na Ukrajine,“ upozornil predseda Vlády SR.

Verí, že „diplomatické, politické riešenie cez prímerie bez sankcií je tá najlepšia cesta, ako zabezpečiť na Ukrajine stabilitu, mier“. Pripomenul, že Slovensko Ukrajine pomohlo spätným tokom plynu.

Slovenský bankový sektor bol v ohrození

Robert Fico je spokojný s prácou reprezentantov SR v Bruseli. V prvom rade sa podľa neho vyriešil problém likvidity jednej banky. O túto banku sa podľa neho bojovalo v prvom a druhom kole sankcií.

Hrozilo, že by nepriamo mohlo prísť k obrovským finančným problémom, ktoré by ohrozili nielen banku, ale aj celý bankový a finančný trh na Slovensku a priamo asi 100-tisíc klientov tejto banky. Tento problém je však už vyriešený.

Fico vo štvrtok 4. septembra po mimoriadnom rokovaní vlády upozornil na tri oblasti sankcií, ktoré by sa mali v ďalšom kole rozšíriť. „Predovšetkým to je oblasť kapitálového trhu. Tu dostal inštrukciu veľvyslanec, že nemôže súhlasiť s textom, ktorý stavia slovenský bankový a finančný systém do veľkého rizika v súvislosti s existenciou dcéry Sberbank na území Slovenska,“ podotkol Fico.

Zároveň dodal, že v prvom a druhom kole sankcií bola dcérska banka vyňatá zo zoznamu sankcionovaných finančných ústavov, keď sa sankcie dotkli iba materskej firmy. „Tým, že dcéra Sberbank na Slovensku je na území EÚ, sankcie sa jej netýkali. Ak bude prijatý text v oblasti kapitálového trhu, tak vytvárame obrovské riziko,“ konštatoval 4. septembra R. Fico.

Firmy majú pre sankcie problémy

Ako ďalej na sobotňajšom brífingu povedal Fico, spoločne s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom mali výhrady k tomu, že výrobky dvojakého použitia, teda také, ktoré s môžu používať vo vojenskom a aj v civilnom prostredí, by sa nemohli vyvážať na územie Ruskej federácie.

Zelenina trh
Foto: SITA/Marián Peiger

„My sme mali napríklad problém s obrábacími strojmi, nakladačmi. Česká republika mala tiež niektoré výhrady. Problém sa vyriešil tak, že nebude schvaľovaný kompletný zoznam výrobkov, ale sú tam nejaké ruské firmy, ktorým nebude možné dodávať z Európy určité produkty, ale toto sa Slovenskej republiky nedotýka,“ priblížil premiér. Doplnil, že sa otvorila aj otázka kompenzácií. – „Táto otázka je čím ďalej tým živšia na pôde Európskej únie.“

Doterajšie sankcie podľa Fica už poškodili slovenské spoločnosti. Príkladom je „obrovský pretlak ovocia a zeleniny na Slovensko, čo spôsobuje v niektorých prípadoch existenčné ťažkosti slovenským výrobcom ovocia a zeleniny“. Taktiež podľa Fica majú problémy niektoré slovenské mliekarenské spoločnosti, ktorých výrobky vrátili z ruskej hranice.

„Mohol by som uviesť aj príklad jednej firmy, ktorá dodáva produkty do hutníctva, kde priamo bolo ohrozených 400 zamestnancov,“ uviedol premiér príklady poškodenia našich výrobcov sankciami bez bližšieho konkretizovania a dodal, že bolo potrebné kompenzovať a hľadať riešenie. „My svoje veci, ktoré sme avizovali, že poškodzujú naše záujmy, sme si na rokovaniach vyriešili,“ dodal Fico.

Fico nechce Ukrajinu v NATO

Premiér privítal piatkové prímerie medzi ukrajinskou vládou a proruskými separatistami. „V mene Vlády Slovenskej republiky by som chcel privítať prímerie, hoci krehké, ku ktorému došlo na území Ukrajiny a ja verím, že všetky zainteresované strany vynaložia maximálne úsilie, aby bolo dodržané čo najdlhšie a bolo predpokladom politického a diplomatického riešenia tohto konfliktu“.

NATO
Foto: SITA/AP

Fico zopakoval, že konflikt na Ukrajine je „geopolitickým súbojom medzi Spojenými štátmi a Ruskou federáciou o vplyv na Ukrajine, do ktorého sa zapojila samotná Európska únia a mnohé malé štáty trpia týmito geopolitickými súbojmi a konfliktami“. Preto je „na veľkých hráčoch, aby tlačili zainteresované strany do prímeria, do riešení, ktoré uspokoja záujmy Ukrajiny, územnú celistvosť Ukrajiny“.

Premiér dodal, že Ukrajinu čakajú veľké vnútorné rozhodnutia, „ktoré budú neuveriteľne bolieť“. „Jediná cesta, ako nájsť riešenie je, aby sa občania ruskej národnosti žijúci na Ukrajine dohodli s Ukrajincami a našli riešenie, ktoré bude umožňovať ich spolužitie, ale pri zachovaní suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny a tom musia rozhodovať veľký hráči,“ myslí si Robert Fico.

Ak Ukrajina chce vstúpiť do EÚ, čakajú ju roky príprav, dodal s tým, že si myslí, že pre svet a tento región by bolo najlepšie, ak by Ukrajina do NATO nevstúpila.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico