Šéf NKÚ presluhuje dva roky, Fica to špeciálne nevyrušuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Predseda vlády Robert Fico počas tlačovej konferencie na tému: Predstavenie návrhu novely Ústavu SR o zákaze vývozu vody mimo územia SR. Bratislava, 10. júl 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 8. septembra (WEBNOVINY) – Téma Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), na čele ktorého už viac ako dva roky po skončení svojho funkčného obdobia presluhuje predseda Ján Jasovský, premiéra Roberta Fica momentálne špeciálne nevyrušuje. „NKÚ funguje, plní si svoje úlohy,“ povedal v sobotu médiám Fico.

Opozícia sa nevie dohodnúť ani na tom, či svieti slnko

Či sa novým predsedom úradu môže stať napríklad Pavol Hrušovský z KDH podľa premiéra záleží predovšetkým od samotnej opozície, či bude pripravená podporiť niekdajšieho lídra kresťanských demokratov na tento post. „Potrebujeme vidieť, aspoň akú – takú dohodu v rámci opozície, ale oni sa nevedia dohodnúť ani na tom, či svieti slnko, alebo či prší,“ konštatoval predseda vlády.

Fico nespochybňuje, že pozícia predsedu NKÚ patrí opozícii. „Na čele NKÚ nestojí človek Smeru. Dúfam, že to uznáte, stojí tam pán Jasovský, ktorý bol ešte v minulosti zvolený, je to predstaviteľ politickej strany, ktorá dnes už vlastne ani neexistuje, ale je tam a ja ho vnímam ako neutrálneho človeka. Ale my uznávame právo opozície na toto miesto. Ale to potom znamená, že opozícia musí prísť s nejakým návrhom, nemôže to tak byť, že opozícia príde s nejakým návrhom, za ktorý zahlasuje sedem ľudí,“ pripomenul premiér.

Hrušovský podľa Figeľa ukázal výraznú schopnosť

Bývalý predseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský má podporu a dôveru predsedu KDH Jána Figeľa ako kandidát na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu. Podľa Figeľa Hrušovský ukázal výraznú schopnosť viesť ústavnú inštitúciu číslo jedna, teda parlament. „Považujem to za dôležitú skúsenosť a predpoklad pre inú ústavnú funkciu. Či to bude on, alebo niekto iný, je zatiaľ predbiehanie rokovaní,“ konštatoval. V hnutí sa však hovorí ako o kandidátoch aj o Pavlovi Abrhanovi a Jánovi Hudackom.

Figeľ chce o kandidátovi na post predsedu NKÚ rokovať s ostatnými opozičnými stranami, aby navrhli osobu, alebo osoby, ktoré obstoja v takejto voľbe. Rokovania budú podľa neho počas septembrovej schôdze parlamentu.

Fico by kandidátov ponúkol

Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ po parlamentných voľbách. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom. Smer-SD a Fico argumentovali, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Premiér neskôr navrhol, aby každá z opozičných strán predstavila svojho kandidáta, z ktorých by si Smer-SD vybral.

Ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, Fico pripustil možnosť, že jej ponúkne kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie. Ako príklad spomenul bývalého šéfa Štatistického úradu SR Petra Macha (KDH), bývalého predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala (blízky strane Most-Híd) či niekdajšieho riaditeľa SIS Karola Mitríka (blízky SDKÚ-DS). Ako tretiu možnosť premiér ponúkol výberové konanie organizované úradom vlády, teda podobný postup, ako zvolila Iveta Radičová pri hľadaní šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012, keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Iveta RadičováJán JasovskýPavol HrušovskýRobert Fico
Firmy a inštitúcie NKÚ Najvyšší kontrolný úrad